Universitet trotsar Arbetsgivarverket i två fall

2020-06-11 15:31 Calle von Scheele  
Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket. Foto: Sanna Percivall

Inte sedan spionen Bertil Ströberg avskedades för snart 40 år sedan har staten använt paragraf 39 i Las för att bli av med en medarbetare. Förrän nu – i två fall. Det är en bestämmelse som inte ska tillämpas i statlig sektor, ensligt Arbetsgivarverkets chefsjurist.

Det är tidningen Universitetsläraren som avslöjar att paragraf 39 i Lagen om anställningsskydd, Las, inte har använts inom statlig sektor på snart 40 år. Men på senare tid har det hänt två gånger, båda gångerna inom högskoleväsendet.

Paragrafen ger arbetsgivaren möjlighet att strunta i en dom där till exempel ett avskedande ogiltigförklaras och anställningen ska fortsätta. Arbetsgivaren kan istället för att återta arbetstagaren betala skadestånd efter en trappa som finns bestämd i Las.

Skadeståndet är minst 16 månadslöner, men den som har varit anställd i över tio år ska ha 32 månadslöner.

Läs mer: De fick rätt - men köptes ut

De båda aktuella fallen gäller en forskare vid Lunds universitet och en lektor vid Linnéuniversitetet. Sedan den dömde spionen avskedas 1983 har ingen statlig arbetstagare blivit av med sin anställning med hänvisning till paragrafen.

– Inget av de två fallen är ju heller i närheten av att vara jämförbara med att avsluta anställningen av en spion, säger Annika Wahlström, förbundsjurist vid SULF, till tidningen Universitetsläraren.

Paragrafen ska i princip inte tillämpas på statligt anställda. Om någon myndighet ändå avser använda sig av möjligheten ska den först samråda med Arbetsgivarverket.

I ett det aktuella fallet på Linnéuniversitetet har inget samråd skett.

”Det hade varit fint om ni samrått med oss före beslutet, eftersom 39 § i princip inte ska tillämpas av statliga arbetsgivare. Förra gången var tidigt 80-tal när spionen Ströbergs anställning i Försvarsmakten upplöstes på det sättet”, skriver Hedda Mann, chefsjurist på Arbetsgivarverket in ett mejl till universitetets HR-avdelning, som Universitetsläraren publicerar.

Inom andra sektorer, privata näringslivet och kommuner och regioner, är däremot utköp enligt paragraf 39 vanliga.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna