UNT och SJF-klubben överens efter fyraårig tvist

2016-02-16 10:31 Ann Norrby  
Enligt Journalistförbundet är det bristerna med schemaläggning och den slarviga hanteringen av arbetstidsförkortningar som ligger bakom ersättningskraven. (Redaktionen på bilden har inget sammanhang med artikeln) Foto: Scanpix

Journalisterna på Upsala Nya Tidning, UNT, som jobbar obekväma tider får kortare arbetstid. I och med det är tvisterna mellan fackklubben och företagsledningen avslutade.

Journalistklubben på tidningen förhandlade till sig två extra lediga dagar 1979 och 1986. Fram till 2012 fick journalisterna ta ut dem. Då sade arbetsgivaren upp avtalen.

Klubben, som ansåg att avtalen inte gick att säga upp alternativt att villkoren i dem övergick i de enskildas anställningsvillkor, stämde Upsala Nya Tidning sommaren 2012. I somras avgjorde Arbetsdomstolen att avtalen gick att säga upp. Domstolen avvisade också klubbens andrahandsåsikt. Kollektivavtal har bara så kallad efterverkan om avtalet inte innehåller några regler i samma fråga. I det här fallet finns det regler om kompensationsledighet i det centrala kollektivavtalet.

Journalistförbundet och klubben stämde också tidningsföretaget och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen i slutet av 2012. Förbundet krävde drygt nio miljoner kronor till 67 journalister som inte hade fått de lediga dagar de hade rätt till. Kraven gällde de tio åren mellan 2002 och 2012. Förbundet och klubben krävde dessutom 400 000 kronor var i allmänt skadestånd för kollektivavtalsbrott.

Nu har parterna kommit överens att avsluta tvisten. Enligt ett pressmeddelande från Journalistförbundet är både klubben och förbundet nöjda med överenskommelsen. Klubbordföranden Karolina Tolstav säger att uppgörelsen innebär en reell arbetstidsförkortning för dem som jobbar mycket obekvämt.

I uppgörelsen ingår en kompetensutvecklingsstiftelse som klubbens medlemmar kan söka pengar från.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna