Upphandlare får kräva schysta villkor

2017-05-05 14:02 Elisabet Örnerborg  

Moderaterna, Centern och Liberalerna röstade nej i riksdagen i går. De vill inte att arbetsrättsliga villkor ska få ställas vid upphandling. Övriga partier röstade ja till regeringens förslag.

Redan i höstas antog riksdagen i huvudsak de nya lagarna som ska gälla vid offentlig upphandling. Men den del som handlade om att upphandlande myndigheter ska ställa särskilda arbetsrättsliga villkor röstades ned.

Regeringen återkom då med ett nytt förslag. I det snävades de arbetsrättsliga kraven in till att gälla arbetstid, lön och semester, i det tidigare förslaget ingick även försäkring, pension och annan ledighet. i det nya förslaget begränsades också kravet på arbetsrättsliga villkor till att bara gälla upphandlingar som överstiger en viss beloppsnivå, de så kallade tröskelvärdena.

I går på torsdagen biföll riksdagen de nya reglerna. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet, Vänstern och Kristdemokraterna röstade ja.

De nya bestämmelserna ska gälla vid upphandlingar som påbörjas efter det att lagändringen trätt i kraft den 1 juni 2017.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna