Arbetsrätt

Uppsagt kafébiträde blev avskedat

Först blev hon uppsagd. Sedan blev hon avskedad. Nu kräver facket dubbla skadestånd till kafébiträdet.

Publicerad

Kvinnan hade varit tillsvidareanställd på kaféet i Gävle i ett knappt halvår när hon blev uppsagd på grund av personliga skäl.

Tio dagar senare blev hon avskedad. Motiveringen var densamma som vid uppsägningen, att hon hade misskött sitt jobb. På vilket sätt finns inte närmare specificerat. Hennes fackförbund, Hotell och Restaurang Facket, bestrider att hon skulle ha misskött sig och har stämt företaget i Arbetsdomstolen.

Förbundet kräver 460 000 kronor i allmänt skadestånd till kafébiträdet för att företaget har brutit mot fem olika paragrafer i lagen om anställningsskydd. Varken hon eller facket varslades om vare sig uppsägningen eller avskedandet. Uppsägningen skedde skriftligt, men inte avskedandet. I bägge fallen saknades fullföljdshänvisningen. Förbundet anser också att företaget har brutit mot semesterlagen och kräver därför ytterligare 20 000 kronor till kafébiträdet i allmänt skadestånd.

Förbundet begär också ekonomiskt skadestånd till sin medlem, 22 319 kronor per månad från och med dagen för avskedandet samt en månadslön och semesterersättning för anställningsperioden.

Förbundet har även krävt 60 000 kronor till sig självt för två brott mot en paragraf i Las.