Arbetsrätt

Utredaren: Försök att runda Las är sällsynt

Inhyrningar när det finns uppsagda arbetstagare som har företrädesrätt är sällsynta. Det konstaterar den särskilda utredaren Eskil Wadensjö. Men för Handels Stockholmsavdelning är det vardag att företag säger upp sina anställda för att sedan hyra in eller anlita entreprenör. - Sådana förhandlingar sitter jag i hela tiden, säger Fredrik Ståhlberg.

Publicerad

Utredningen hade två uppdrag från regeringen: Att ta reda på i vilken utsträckning inhyrda användes trots att det fanns tidigare uppsagda som hade rätt till återanställning och att belysa bemanningsföretagens funktion på en väl fungerande arbetsmarknad.

Utredaren Eskil Wadensjö konstaterar att möjligheten att kunna hyra in personal från bemanningsföretag har stor betydelse för arbetsgivare inom så väl privat som offentlig sektor. Särskilt när det finns behov av flexibilitet vid upp- och nedgång i efterfrågan, behov av specialister och att lösa hastigt uppkomna situationer.

Eskil Wadensjö konstaterar också att frågan om inhyrning i samband med företrädesrätt till återanställning regleras i kollektivavtal för stora delar av arbetsmarknaden, att antalet inhyrda på svensk arbetsmarknad är få, bara 1,5 procent av arbetskraften arbetar i bemanningsföretag. Fall där inhyrda ersätter arbetstagare som tidigare sagts upp och har företrädesrätt till återanställning är sällsynta, är en slutsats i utredningen.

- Vi ser att verkligheten ser annorlunda ut, säger Fredrik Ståhlberg på Handels Stockholm, avdelning 20.

Företag som säger upp på grund av arbetsbrist för att sedan hyra in är en vanlig företeelse, menar han. I fredags satt han i sådana förhandlingar och i morgon är det dags igen.

- Visst, vi kan i förhandlingar komma fram till något annat, men det kräver stora ansträngningar från vår sida, säger han och fortsätter:

- Våra medlemmar kan förstå neddragningar men det är få frågor som upprör så mycket som att man sägs upp och ersätts med andra.

Förhandlingen i fredags ledde till en annan lösning, men de förhandlingar som ska hållas i morgon tror han blir extra svåra. I det fallet handlar det om att företaget vill säga upp 35 lagerarbetare som ska ersättas med annan arbetskraft.

SOU

Utredningsbetänkandet, SOU 2014:55 Inhyrning och företrädesrätt till återanställning, lämnades den 17 juli.

Läs hela SOU 2014:55 om Inhyrning och företrädesrätt till återanställning här