Arbetsrätt

Utvalda bärplockare får lönegaranti

160 bärplockare ställer krav på lönegaranti sedan Lomsjö Bär AB försatts i konkurs. Konkursförvaltaren utreder nu de individuella anspråken.

Publicerad

– Deras yrkanden var så klara att vi har kunnat fatta beslut för dem, säger konkursförvaltaren Anders Bergman på Ackordscentralen Norrland AB.

Av de 28 som får lönegaranti är 26 fortfarande kvar i Sverige, i Åsele, två har åkt tillbaka till Thailand. Yrkandena från de övriga 132 bärplockarna som nu befinner sig i Thailand är alldeles för oklara för att de ska kunna ligga till grund för ett beslut om lönegaranti, menar Anders Bergman.

– Vi har etablerat kontakt med thailändska ambassaden för att få hjälp med att utreda deras anspråk. Det kommer att ta tid.

Vad beslutet innebär för var och en av de 28 bärplockarna är inte offentligt, men de är alltså berättigade till lönegarantiersättning. Anders Bergman säger att Kommunals avtal garanterar dem en minimilön på 16 372 kronor i månaden. Och eftersom bärplockarna endast har anspråk på några månaders lön är det långt ifrån risk för att de skulle närma sig gränsen för vad man kan få i ersättning. Det maximala beloppet för lönegarantiersättning är fyra prisbasbelopp, för närvarande 172 000 kronor.

Anders Bergman har avslagit vissa delar av bärplockarnas anspråk.

– Det förekommer yrkanden om övertidsersättning, men det har jag inte funnit stöd för i deras anställningsavtal, säger han.

Att bärplockarna inte får någon ersättning för övertid är ett beslut som de kan överklaga till tingsrätten. När beslutet sedan vunnit laga kraft betalar Länsstyrelsen ut lönegarantiersättningen till bärplockarnas bankkonton i Thailand.