Arbetsrätt

Vägrade ta arbetsledaren i hand

Den muslimska praktikanten uppmanades att ta den kvinnliga arbetsledaren i hand, om han vill ha ett jobb där. Han kände sig kränkt för sin religion, men innan fallet hann prövas betalade kommunen ut 30 000 kronor i skadestånd till honom.<br>- För mig handlar det här om jämställdhet, säger arbetsledaren Annika Wadsjö i SVT:s Debatt.

Publicerad

Annika Wadsjö fick en varning av sin arbetsgivare, Trollhättans kommun efter incidenten. Men hon ångrar ingenting. Hon framhåller i SVT:s Debatt att det viktiga för henne inte var att han skulle ta henne i hand. Hon ville att han skulle känna sig välkommen och inkluderad. Att ta i hand är hennes sätt att säga "Hej välkommen till mig. Du kan lita på mig, jag ska försöka hjälpa dig".

Annika Wadsjö tycker att det blir märkligt när situationen inte alls angrips ur ett jämställdhetsperspektiv. I stället anses mannen ha blivit diskriminerad för sin religion.

- Min hud är tydligen skadlig att ta i eller kan uppmana till någonting som skulle vara farligt för samhället och det ska jag ha respekt för. Jag kan inte förstå hur man kan hoppa över jämställdhetsperspektivet i detta, säger Annika Wadsjö i SVT:s Debatt.

Hon menar att hon i rollen som kommunal tjänsteman inte har något kön.

- Men man kan se mig som en kvinna och utifrån sin religion behandla mig som en sådan. I det här fallet kallades jag för oren. Jag undrar varför religionsutövandet är finare och högre stående än att ha rätten att slippa det?

Susanne Fransson, docent i rättsvetenskap, vid Göteborgs universitet, har inte arbetat med fallet men har satt sig in i det. Hon menar att det här inte handlar om att jämställdheten är kränkt på något sätt. Diskrimineringslagen skyddar praktikanten och Trollhättans kommun insåg att det var en diskrimineringssituation och att man inte skulle vinna ett sådant mål i en domstol.

- En förlikning med fackförbundet Unionen gjordes och praktikanten fick 30 000 kronor, säger hon i SVT:s Debatt.