Arbetsrätt

Våldtäktsanklagad vill ha jobbet tillbaka

UPPDATERAD. Piloten tog sig in i flygvärdinnans rum balkongvägen. Sedan avskedades han. Nu vill Svensk Pilotförening att avskedandet ogiltigförklaras.

Publicerad

Piloten avskedades i våras från bolaget Tuifly Nordic AB. Han uppges ha tagit sig in i en flygvärdinnas rum under en tjänstgöring i Thailand. Flygvärdinnan ska ha avvisat hans inviter tidigare under kvällen. Ändå knackade piloten på hennes dörr. När hon inte öppnade antog han att hon duschade. Bolaget menar att flygvärdinnan inte ville öppna när hon såg att det var piloten som knackade. I stället gick hon och lade sig. Men piloten gav inte upp utan tog balkongvägen i stället. Väl inne i rummet kröp han ner i sängen. Flygvärdinnan ska inte ha märkt att piloten kommit in i rummet och lagt sig i sängen.

Hon mådde så dåligt av händelserna på hotellrummet att hon flögs hem tidigare.

Men Svensk Pilotförening vill att Arbetsdomstolen ogiltigförklarar avskedandet därför att bolagets utredning varit bristfällig. Dessutom var flygvärdinnan alkoholpåverkad och har sagt inför många personer att hon inte har några klara minnesbilder från stora delar av händelseförloppet. Flygvärdinnan flögs inte hem för att hon mådde dåligt hävdar Svensk Pilotförening. Anledningen var i stället ett byte av tjänstgöringsschema. Föreningen hävdar att inte ens flygvärdinnan själv i väsentliga delar påstått det som arbetsgivaren lagt till grund för avskedandet.