Arbetsrätt

Vårdbolag skickade hem skyddsombud

Agneta Johansson har jobbat på Kvarngården sedan den öppnade 1995. I januari fick hon gå hem efter att ha framfört kritik mot den nya ägaren. Foto: Sofia Eneroth, Vetlanda kommun

Undersköterskan Agneta Johansson berättade hur dåligt personalen mådde.Trots att hon är skyddsombud skickades hon plötsligt hem av Carema en januaridag. <br/>– Jag fattar ingenting. Det enda jag har gjort är att påtala brister, säger hon.

Publicerad

Kvarngården togs över av Carema Care från kommunen i mars förra året, och Agneta Johansson såg hur personalen blev alltmer pressad.

– Jag har tjatat länge om hur dåligt personalen mår och att kunderna, som vi numera ska kalla patienterna, rasat i vikt. Men ingenting hände.

Personalen fick direktivet att ge kunderna en äggdrink, som skulle råda bot på undervikten.

– Vi skulle blanda en äggula med grädde, lite yoghurt och smaksats som vi ställde fram i medicinmuggar. Det är så dumt! Om inte jag som skyddsombud får påpeka brister, vem ska göra det då?

Agneta Johansson visar ett papper.

– Här är skälet till att jag fick sluta. Den här listan lämnade jag till högsta chefen på kommunen, säger hon och lägger den kritiska rapporten på bordet.

Som de flesta andra på Kvarngården hade Agneta haft ett års tjänstledighet från sin tjänst på kommunen för att jobba hos de nya ägarna.

När hon skickades hem var det redan klart att hon den 1 mars skulle gå tillbaka till sin anställning i kommunen.

Riktigt varför hon skickades hem tycker hon inte att hon har fått besked om, men dagen efter vårt möte säger Carema-chefen på plats att orsaken är att Agneta ”spridit ett missnöje”.

Caremas pressansvariga Susanne Bodin säger till L&A att hon inte känner igen Agneta Johanssons beskrivning.

– Hon valde att gå tillbaka till kommunen. Nu får hon vara hemma med lön under uppsägningstiden. Ibland gör man sådana här överenskommelser.