Arbetsrätt

”Vi är skyldiga att avlasta de yngre”

– Vi måste stanna längre i arbetslivet. Det är vi skyldiga de yngre. Det säger professor Juhani Ilmarinen. Han har ett gott hum om hur det ska gå till. Han har utvecklat metoden Age Management.

Publicerad

Vi lever längre, kostnaderna för äldrevården kommer att öka explosionsartat. Vad ska vi göra?

– Det finns inget annat svar än att arbeta längre, det står helt klart för mig. Vi måste lätta bördan för de yngre och mindre generationerna. Det är en moralisk-etisk fråga, säger Juhani Ilmarinen, 66.

Han deltog i den finska delegationen, när Nordens och Baltikums statsministrar samt Storbritanniens David Cameron diskuterade åldersproblemet på ett toppmöte i Stockholm häromveckan.

Juhani Ilmarinen, världsledande äldreforskare, är ute efter att förändra attityden gentemot äldre arbetskraft. Det är inte som att arbetsgivarna älskar 55-plussarna, bara för att politikerna säger att vi måste jobba på. Därför riktar sig Juhani Ilmarinens Age Management-metod i första hand till ledningsgruppen.

Det är förstås det knepigaste, att få chefer som tänker fyrkantigt att lyssna till främmande tongångar. Men när de väl gör det, oj!

– Varför var det ingen som sa det här för 15 år sedan? är den vanligaste reaktionen, berättar Juhani Ilmarinen, som utbildat flera tusen äldrecoacher i Age Management i Finland.

Grundidén är att anpassa arbetet efter individens förutsättningar. Det innebär ofta kortare arbetstid och mer tid till återhämtning, kanske andra arbetsuppgifter.

– Det enklaste är att fråga personen själv vilka förändringar som behövs, säger Juhani Ilmarinen.

Målet är att få balans mellan arbetsförmågan och prestationskraven.

Själv orkade han inte med den administrativa bördan, som till slut slukade 65 procent av hans arbetstid. Vid 63, efter 38 år på Institutet för arbetshygien i Helsingfors, startade han eget.

Nu är han glad som får ägna sig åt själva verksamheten kring äldrekarriären.

– Vi behöver ett positivt förhållningssätt, säger Juhani Ilmarinen. Först måste det finnas en fungerande plattform på företagen, som gör det möjligt att jobba längre.

Också individen måste förstås ändra synsätt.

– Se det så här: du kan, du får och du ska fortsätta att jobba, säger Juhani Ilmarinen, som tror på en snar fri pensionsålder i Sverige.

Han framhåller arbetets hälsobevarande effekt.

– Det ger mening i tillvaron och håller dig mentalt och socialt aktiv. Du tröttnar på att prata med katten.

I fysiskt krävande jobb kan det förstås vara svårt att vara kvar till 67.

– Men det har bara 25 procent, de flesta av oss har en mycket bättre arbetssituation, säger han och berättar om Vita Needles i Boston, som tillverkar sprutnålar. Företaget hade svårt att få tag i yngre arbetskraft, då började de anställa pensionärer. Genomsnittsåldern är nu 74 år. Den äldsta, 96, jobbar heltid

Människan kan lära sig nya saker hela livet. Det kanske tar lite längre tid bara. Äldre är mentalt starkare, bättre på strategiskt tänkande och på att se helheter. Det kallas erfarenhet.

Sverige har bland de bästa sysselsättningssiffrorna i EU för 55-plussare. Men Juhani Ilmarinen är inte imponerad i övrigt, det sker ingen utveckling, säger han.

Det tänker han ändra på. Till våren kommer han som gästforskare till Göteborgs universitet, som bedriver forskning inom EU-projektet Best Agers, om hur arbetslivet ska kunna förlängas på ett hållbart sätt.

Sex sätt att hålla sig igång för fortsatt arbete

60 procent av ansvaret för att det ska fungera att arbeta även när man blir äldre ligger hos arbetsledningen. 40 kommer an på individen. Det här kan du göra, enligt Juhani Ilmarinen:

1 Var mentalt på hugget. Ägna dig åt en hobby.

2 Se till att du får vidareutveckla din kompetens.

3 Motionera – det blir viktigare ju äldre du blir.

4 Var socialt aktiv, underhåll ditt nätverk.

5 Var måttlig med alkohol.

6 Ät lagom mycket.