Visstider ingen trend i industrin

2010-09-30 13:18 Johan Fock  

När storföretagen återanställer sker det ofta i form av visstider. Det blir en viktig uppgift för facket att omvandla anställningarna till tillsvidareformen. Det skriver LO-tidningen och Dagens Arbete. <br/> – Visstider är inte en trend, säger Tomas Undin på Teknikföretagen.

På Volvo Lastvagnar i Umeå är mellan 35 och 40 procent av de kollektivanställda visstidare.

– Det är en helt orimlig nivå, säger metallklubbens ordförande William Frank till LO-tidningen.

Både på IF Metall och på Teknikföretagen utgår man än så länge ifrån att visstidsanställningarna är en försiktighetsåtgärd. Jobben blir otryggare därför att marknaden och konjunkturen är otryggare.

Enligt statistik från Teknikföretagen har andelen visstidsanställda i industrin legat mellan tre till sex procent mellan 1994 och 2010. Huruvida det nu håller på att ske en förändring vågar ingen säga.

– Det vore dumt att extrapolera från hur det ser ut just nu, säger Tomas Undin på Teknikföretagen.

Som trendspanare i industrin har han heller inte uppfattat några signaler om att nu är det visstider som ska gälla. Det är bara försiktighetsprincipen som gäller.

Volvo Lastvagnar är ett företag som återhämtar sig starkt från en dramatiskt djup svacka under finanskrisen. Sett till industrin som helhet uppskattar Teknikföretagen i en rapport att 100 000 jobb försvunnit i industrin sedan sekelskiftet och av dessa 50 000 bara under den senaste krisen.

Nedgången betraktad på lång sikt har sin grund i att industrin dels köper in mer och förädlar mindre, dels har en produktivitetsökning på 4,5 till 5 procent per år. Inköpen flyttar jobb till tjänstesektorn, men produktivitetsökningen ger ett tapp. Den senare minskningen går inte att återhämta med mindre än att industrin får en stadig tillväxt som är större än så.

Om de jobb som försvann i finanskrisen ska komma tillbaka är svårare att sia om. Orderböckerna fylls, skriver den fackliga tidningen medan industrin påpekar att kapacitetsutnyttjandet fortfarande är litet. Efterfrågan på yrkesarbetare nådde nollstrecket i november 2009.  Det är en kurva som följer graden av tom kapacitet.

Johan Fock

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna