Åsikter

Åsikter

Corona blottar skillnader mellan olika branscher

KRÖNIKA. Arbetsmarknaden är en av samhällets viktigaste platser. Här finns kompetensen, försörjningen, samvaron och meningen. När vi utsätts för påfrestningar som corona blir arbetsmarknadens betydelse för samhällsstabilitet än tydligare.

Åsikter

Vi försäkras om att Sveriges beredskap är god

KRÖNIKA. Jag är en så kallad självutnämnd expert på coronavirusepidemin. Min misstro gentemot Folkhälsomyndigheten förklaras varken av desinformation eller panik; utan beror på det märkliga faktum att jag fått rätt.

Åsikter

Så jobbar du hemifrån utan att bli galen

I coronavirusets spår tvingas många inom tekniksektorn jobba hemifrån. Inte minst när stora techbolag som Spotify börjar skicka hem samtliga anställda för att minska smittorisken. Här är Ny Tekniks bästa tips för att hålla både humöret och produktiviteten på topp.

Åsikter

När corona blir ett arbetsmiljöproblem

KRÖNIKA. Coronaviruset kan inte bara göra oss mer eller mindre sjuka utan också locka fram våra sämsta egenskaper - och bli ett psykosocialt arbetsmiljöproblem.

Åsikter

Avtalsshopping – ”en soppa som heter duga”

LEDARE. I slutet av fjolåret avgick två ministrar i vårt östra grannland varav den ena var statsministern. Allt började i slutet av sommaren då den finska posten, Posti, meddelade att 700 paketsorterare skulle börja jobba i ett dotterbolag i stället.

Åsikter

”Se bara till att göra ditt jobb”

KRÖNIKA. Jag frågade min chef vad plåtbiten skulle ha för funktion. Jagvill förstå vad jag gjorde. Chefens svar: ”Det kan du strunta i, se bara till att göra ditt jobb!”

Åsikter

Den ädla konsten att kompromissa

LEDARE. I den här numret berättar forskare om hur det gick till när fack och arbetsgivare lärde sig den ädlaste av alla konster - att kompromissa - långt innan Saltsjöbadsavtalet skrevs under.

Åsikter

Tid att summera och reflektera

LEDARE. När du får den här tidningen i brevlådan har vi nästan lämnat 2010-talet bakom oss. Som alltid vid skiften är det viktigt att titta tillbaka och fundera på hur det har varit och varför det blev som det blev.

Åsikter

Fantomsmärtor från det gamla Sverige

KRÖNIKA. När jag läste att Malmöpolisen ska bjuda in gängkriminella till samtal, påmindes jag om en speciell, nu svunnen, förnimmelse av landet Sverige. En känsla som kunde infinna sig på tisdagskvällar under 80-talet när jag kollade på polisserien Spanarna på Hill Street.