Åsikter

Åsikter

Las engagerar och upprör

LEDARE. Alla människor i vårt land som har eller haft ett arbete har en relation till lagen om anställningsskydd. På gott och ont. Och så har det alltid varit. Eller åtminstone sedan 1974 då Las kom till.

Åsikter

”Hyvling hot mot hela arbetsmarknaden”

DEBATT. För Handels är frågan om hyvling av arbetstid prioriterad. När även piloter vittnar om att deras arbetsgivare vill hyvla tjänster visar det att problemet är långt ifrån isolerat till servicesektorn. Det skriver Susanna Gideonsson och Per Bardh, ordförande respektive avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund.

Åsikter

Ålderism är som rökning

KRÖNIKA. Ålderismen har länge varit ett slags dold folksjukdom som slagit hårt mot alla generationer. Men jag tror att denna farsot får det tufft i den nya tidens kunskapssamhälle. Samtidigt som vi lever längre, har nya kunskaper aldrig haft kortare livslängd än nu. Men, de har heller aldrig varit mer tillgängliga.

Åsikter

Att kränka har blivit rumsrent

LEDARE. Diskriminering och kränkningar kommer i alla former och storlekar. De kan vara små och subtila. Ett ”vad gullig du är” kan vara hur kärleksfullt som helst men lika gärna raffinerad härskarteknik avsedd att förminska och få mottagaren ur balans för att själv skaffa sig makt.

Åsikter

”Las kan reformeras om kompetensutveckling ges”

Det går att ändra turordningsreglerna. Men då måste de drabbade löntagarna kompenseras och det kan ske genom erbjudanden om kompetenshöjning. Det skriver Roger Mörtvik, tidigare statssekreterare (S) Carin Ulander-Wänman, docent i arbetsrätt vid Umeå universitet på DN debatt i dag.

Åsikter

Ett händelserikt år i Arbetsdomstolen

LEDARE. I årets extranummer av Lag & Avtal bjuder vi på referat av AD:s domar från året som gått, 79 stycken för att vara exakt. De domar som berört mig starkast är diskrimineringsmålen.

Åsikter

Ingen gillar en skvallerbytta

LEDARE. Att det är fult att skvallra är något som alla barn lär sig den hårda vägen. Att berätta för skolfröken att någon kastat snöboll på vägen hem från skolan leder sällan till en säkrare skolväg för någon. Fröken blir besvärad för att hon inte vet hur hon ska hantera anklagelserna, busarna förnekar brottet och passar säkerligen på att kasta ännu hårdare snöbollar på vägen hem för att försäkra sig om att det inte skvallras igen.

Åsikter

När får butikerna en våldsfri jul?

Under hösten rasade debatten om när julen egentligen bör inledas. I december, hävdade puritanerna. Nej, redan i oktober ska julbelysningen monteras och Bing Crosbys White Christmas ljuda, kontrade rebellerna.

Åsikter

Globala företag ligger steget före

DEBATT. I nummer 10 av Lag & Avtal avhandlades hur EU-domstolen påverkar arbetsrätten i Sverige. I reportagen nämndes också verksamhetsövergångar. Det är ett område där vi i Sverige inte riktigt har hängt med. Det skriver advokat Jenny Welander Wadström, delägare på Roschier advokatbyrå.