Åsikter

Åsikter

Politiker större hot mot demokratin än väljarna

KRÖNIKA. Frågan vad som utmärker bra som dåliga chefer har gett upphov till mängder av artiklar och handböcker. Men det finns makthavare som liksom undandrar sig den skärskådande luppen.

Åsikter

När Annie Lööf mötte Jordan Peterson

KRÖNIKA. Alla samhällsintresserade känner till professor Jordan Peterson och hans ståndpunkter, så varför hade det undgått Annie Lööf och hennes rådgivare? undrar Ann Charlott Altstadt efter Skavlans program.

Åsikter

EU-rätt på gott och ont

LEDARE. ”Skyll inte på mig, jag röstade nej” är en klassisk slogan som jag och mina vänner ofta slängde oss med strax efter folkomröstningen om det svenska EU medlemskapet 1994. Jag var en av dem som röstade nej. Jag var skeptisk till att någon långt borta skulle förbjuda snus och försöka tala om för oss hur stor en jordgubbe ska vara.

Åsikter

När kapitalismen köper kommunismen

KRÖNIKA. Under de senaste åren har jag på den här platsen fått förmånen att skriva om såväl arbetsrätt som arbetsmarknadsfrågor, oftast utifrån ett liberalt perspektiv. Pragmatism är centralt för att något ska hända och kompromisser har byggt Sverige starkt.

Åsikter

Debattklimatet ger mig klimatångest

KRÖNIKA. I somras led jag inte så mycket av hettan som av att den, liksom säldöden 1988, skulle påverka valresultatet. Klimatångesten hos röst- och klicksugna politiker, redaktörer och krönikörer blommade i takt med torkan. Förlåt min cynism, men de hade i varje fall tur med vädret, eller kanske rättare sagt, den naturliga variationen

Åsikter

Det här hände på Saco – egentligen

LEDARE. Inbjudan till bokreleasen kom från min gamla chef, Benny Johansson. När det begav sig var han förbundsdirektör på Civilekonomerna och han är fortfarande den bästa chef jag någonsin haft.

Åsikter

Rösta för mer globalisering

KRÖNIKA. Den avgör såväl presidentval i USA som Brexitomröstningar och med största sannolikhet höstens riksdagsval. Kampen om verklighetsbeskrivningen är striden som alla politiker vill vinna. Går det bra, dåligt eller mellanbra för Sverige? Svaret beror på vem du frågar.

Åsikter

Jobba på – men bara lagom hårt

LEDARE. För mycket och för lite skämmer allt. Även när det gäller arbetsbelastningen. I Japan är karoshi, att arbeta ihjäl sig, tyvärr en verklighet som dödar ett antal medarbetare varje år.

Åsikter

Låt inte fake news vinna det här valet

LEDARE. Okej, det här är vad som gäller i höst: Vi har ett antal partier som alla vill ta plats i riksdagen. Några av dem ligger i trakterna av den magiska fyraprocentsspärren.