Åsikter

Åsikter

Politikers varumärken viktigare än ideologi

KRÖNIKA. Det är inte okej”, ”Fullständigt oacceptabelt” och ”Så här kan vi inte ha det”. När makthavarna säger ifrån påminner de om tonårsföräldrar. Dagligen konfronterar de ungen som inte plockat undan efter sig, men när resultaten uteblir töms också orden till sist på mening.

Åsikter

Våga stå för din kritik

KRÖNIKA. Ta bort luddet från torktumlaren, idiot! Hälsning från en av dina skötsamma grannar. Den arga lappen utan avsändare som vi ofta ser i hyreshusets gemensamma tvättstuga är den sämsta formen av kritik.

Åsikter

Är opartiskhet att gå arbetsgivarens ärende?

DEBATT. Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson publicerade våren 2019 en debattartikel om hamnkonflikten i Göteborgs-Posten. Hamnarbetarförbundet anmälde till JO som kritiserade den. JO sa i sitt beslut att artikeln kunde ses som ett ställningstagande för arbetsgivaren och därför stred mot regeringsformens krav på opartiskhet.

Åsikter

Illojalitet avslöjad på sociala medier

LEDARE. En anställd ville bryta sig loss från sin arbetsgivare och starta egen firma i samma bransch. Han drog i gång så smått redan innan han formellt lämnade sin anställning. Några av kunderna hörde om hans nya företag och blev intresserade av att anlita honom.

Åsikter

Hur naiv är humanismen?

KRÖNIKA. Det mest märkliga i den snurriga svenska samtiden är att asylpolitik definierar höger-vänster. På bara några år har exempelvis liberaler som Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf, även av seriösa kommentatorer, förvandlats till Karl Marxepigoner. Kan det bli mer topp tunnor tokigt?

Åsikter

Hundra år av arbete och fritid

KRÖNIKA. För nästan exakt 100 år sedan, den 4 augusti 1919, beslutade Sveriges riksdag om åttatimmarsdag. ”Åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid”, löd parollen i demonstrationerna som föregick det historiska beslutet.

Åsikter

Är 52 veckors semester en bra idé på lång sikt?

KRÖNIKA. "Nu ska jag ha 52 veckors semester.” Så inledde en av mina bekanta - låt oss kalla honom Alex - när vi träffades på stan för någon vecka sedan. Han pratade alltså om pension. Men Alex har ännu inte uppnått någon hög ålder, han är nyss 62 år fyllda,

Åsikter

Härdsmälta av heta känslor i klimatdebatt

KRÖNIKA. Snart är det sommar och medierna kommer att på nytt spå väder; varmt, kallt, regnigt eller torrt spelar ingen roll, den yttersta tiden är kommen. En av världens ledande klimatexperter, Roger Pielke Jr, har dock inte konstaterat något samband mellan torka, översvämningar, cykloner, med mera, och jordens medeltemperatur. Inte heller upptäckt några tecken på så kallat extremväder.

Åsikter

När är gamla brott sonade?

LEDARE. Jag jobbade på en liten redaktion med engagerade medarbetare som alla var obrottsligt lojala, både mot företaget, kollegerna och läsarna. Vi behövde anställa en ny reporter och valet stod mellan några journalister som vi redan hade arbetat med tidigare.