Åsikter

Åsikter

Okunskap skapar ojämställda löner

KRÖNIKA. I media kunde vi helt nyligen ta del av nyheten att löneskillnaderna för första gången på många år ökar mellan nyutexaminerade kvinnor och män. Det framgår av en undersökning som SVT låtit Statistiska centralbyrån, SCB, göra inom de fyra största Saco-förbunden.

Åsikter

Märkets vara eller inte vara

LEDARE. Det är mycket som är bra i Sverige. Det är lätt att glömma det. I vårt uppdrag som journalister ingår att uppmärksamma saker som avviker från det normala. Därför blir vi extra fokuserade på det som gått fel.

Åsikter

Politikers varumärken viktigare än ideologi

KRÖNIKA. Det är inte okej”, ”Fullständigt oacceptabelt” och ”Så här kan vi inte ha det”. När makthavarna säger ifrån påminner de om tonårsföräldrar. Dagligen konfronterar de ungen som inte plockat undan efter sig, men när resultaten uteblir töms också orden till sist på mening.

Åsikter

Våga stå för din kritik

KRÖNIKA. Ta bort luddet från torktumlaren, idiot! Hälsning från en av dina skötsamma grannar. Den arga lappen utan avsändare som vi ofta ser i hyreshusets gemensamma tvättstuga är den sämsta formen av kritik.

Åsikter

Är opartiskhet att gå arbetsgivarens ärende?

DEBATT. Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson publicerade våren 2019 en debattartikel om hamnkonflikten i Göteborgs-Posten. Hamnarbetarförbundet anmälde till JO som kritiserade den. JO sa i sitt beslut att artikeln kunde ses som ett ställningstagande för arbetsgivaren och därför stred mot regeringsformens krav på opartiskhet.

Åsikter

Illojalitet avslöjad på sociala medier

LEDARE. En anställd ville bryta sig loss från sin arbetsgivare och starta egen firma i samma bransch. Han drog i gång så smått redan innan han formellt lämnade sin anställning. Några av kunderna hörde om hans nya företag och blev intresserade av att anlita honom.

Åsikter

Hur naiv är humanismen?

KRÖNIKA. Det mest märkliga i den snurriga svenska samtiden är att asylpolitik definierar höger-vänster. På bara några år har exempelvis liberaler som Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf, även av seriösa kommentatorer, förvandlats till Karl Marxepigoner. Kan det bli mer topp tunnor tokigt?

Åsikter

Hundra år av arbete och fritid

KRÖNIKA. För nästan exakt 100 år sedan, den 4 augusti 1919, beslutade Sveriges riksdag om åttatimmarsdag. ”Åtta timmars arbete, åtta timmars vila och åtta timmars fritid”, löd parollen i demonstrationerna som föregick det historiska beslutet.

Åsikter

Är 52 veckors semester en bra idé på lång sikt?

KRÖNIKA. "Nu ska jag ha 52 veckors semester.” Så inledde en av mina bekanta - låt oss kalla honom Alex - när vi träffades på stan för någon vecka sedan. Han pratade alltså om pension. Men Alex har ännu inte uppnått någon hög ålder, han är nyss 62 år fyllda,