Åsikter

Åsikter

När är gamla brott sonade?

LEDARE. Jag jobbade på en liten redaktion med engagerade medarbetare som alla var obrottsligt lojala, både mot företaget, kollegerna och läsarna. Vi behövde anställa en ny reporter och valet stod mellan några journalister som vi redan hade arbetat med tidigare.

Åsikter

På rätt sida om gränsen?

LEDARE. Den 26 april 1999 skickade den då svårt förlusttyngda mediekoncernen MTG ut en vinstvarning. ”Analytikernas prognoser har legat på en felaktig nivå. Vi måste tyvärr göra dem besvikna, vi kan inte uppfylla deras förväntningar”, skrev koncernens vd Pelle Törnberg, i pressmeddelandet.

Åsikter

Så ska man inte göra i något företag

KRÖNIKA. Nyligen träffade jag en chef som gav uttryck för sin frustration över att en av hans anställda inte skötte sitt arbete. ”Så gör man inte i vårt företag!” beklagade sig chefen.

Åsikter

När kön avgjorde pensionsålder

LEDARE. Likabehandling är inte lätt. Det har Livförsäkringsbolaget Skandia, deras fackförbund Forena och några män och kvinnor i 62-årsåldern fått erfara.

Åsikter

Chef som rapporterar brister hamnar i kylan

KRÖNIKA. När olika beslutsfattare gör noll koll-uttalanden så antar väl de flesta att vi är utsatta för en påverkanskampanj av fake news från en välkänd makt. Men tänk om det inte handlar om desinformation utan om missinformation? Likt den klassiska Hasseåtagesketchen kanske varken bubbelinbäddade politiker eller andra beslutsfattare har någon jävla aaaning om det svenska tillståndet.

Åsikter

Las engagerar och upprör

LEDARE. Alla människor i vårt land som har eller haft ett arbete har en relation till lagen om anställningsskydd. På gott och ont. Och så har det alltid varit. Eller åtminstone sedan 1974 då Las kom till.

Åsikter

Kortsiktiga satsningar riskerar rinna ut i sanden

KRÖNIKA. Några dagar in på det nya året rapporterade SVT att regeringens Metoo-satsning resulterat i ett miljonfiasko. Effekterna av satsningarna har uteblivit och många av myndigheterna har helt enkelt inte klarat av att använda pengarna som regeringen avsatt.

Åsikter

Att kränka har blivit rumsrent

LEDARE. Diskriminering och kränkningar kommer i alla former och storlekar. De kan vara små och subtila. Ett ”vad gullig du är” kan vara hur kärleksfullt som helst men lika gärna raffinerad härskarteknik avsedd att förminska och få mottagaren ur balans för att själv skaffa sig makt.

Åsikter

Ålderism är som rökning

KRÖNIKA. Ålderismen har länge varit ett slags dold folksjukdom som slagit hårt mot alla generationer. Men jag tror att denna farsot får det tufft i den nya tidens kunskapssamhälle. Samtidigt som vi lever längre, har nya kunskaper aldrig haft kortare livslängd än nu. Men, de har heller aldrig varit mer tillgängliga.

Åsikter

”Hyvling hot mot hela arbetsmarknaden”

DEBATT. För Handels är frågan om hyvling av arbetstid prioriterad. När även piloter vittnar om att deras arbetsgivare vill hyvla tjänster visar det att problemet är långt ifrån isolerat till servicesektorn. Det skriver Susanna Gideonsson och Per Bardh, ordförande respektive avtalssekreterare på Handelsanställdas förbund.