Åsikter

Den som är liten måste vara smart

Jakob Stenberg, journalist och redaktör på Svenskt Näringslivs tidning Entreprenör.

KRÖNIKA. Näringsminister Mikael Damberg beskrev nyligen oss svenskar med orden ”Vi är nästan frihandelstalibaner” i en intervju med Kvartal. I många länder i vår närhet skulle ett sådant uttalande leda till vild debatt – en person till vänster som talar sig varm för frihandel! Så är inte fallet i Sverige och det ska vi vara stolta över.

Publicerad

För vad innebär det egentligen att vara liten och exportberoende? Det korta svaret: Sverige. Det längre svaret fordrar en historielektion, från närings­friheten 1864 till i dag, via Saltsjöbadsavtalet 1938, som vi inte får plats med här.

Det medellånga svaret handlar om en insikt om att använda sina för- och nackdelar på bästa sätt. Om man är stor måste man vara snäll, och om man är liten måste man vara smart. En insikt som nått såväl fack som arbetsgivare, sossar som moderater, och har varit fundamentet på vilket välståndet skapats. Att stora delar av näringslivet nyligen välkomnade regeringens exportstrategi är talande.

Att vara exportberoende innebär att de som påverkas mest av internationell konkurrens ska sätta nivån för löneökningar. Det bör även innebära en öppenhet mot omvärlden. Kring millennieskiftet skedde ett bakslag när en intensiv och ofta våldsam anti-globaliseringsvåg svepte över klotet och skvätte över på Sverige. Den vågen har ebbat ut rejält. Är allt är frid och fröjd nu?

Knappast. Flera orosmoln har seglat upp på kort tid. På en arbetsmarknad där fack och arbets­givare i mångt och mycket är överens om spelreglerna, har en grupp hamnarbetare i Göteborg lyckats ställa till med oreda. Konflikten har pågått månad ut och månad in. Det hotar inte bara den breda enigheten och den svenska modellens legitimitet; när landets viktigaste hamn inte fungerar slår det hårt mot svensk export och import. Pålitlighet och trovärdighet är hårdvaluta i handel med andra länder.

Regeringen har aviserat att något kan ske med strejkrätten för att komma tillrätta med problematiken och inte minst för att städa undan frågan inför valet. Att en S-regering diskuterar konflikträtten visar allvaret och är ett stort steg framåt, även om det ännu inte har hänt särskilt mycket konkret.

Om vi misslyckas med självskadebeteendet så kan Donald Trump hjälpa oss på vägen. Den amerikanske presidenten tenderar att byta åsikt lika ofta som han spelar golf, men är åtminstone konsekvent i sin frihandelskritik. Protektionismen, som eldas på av såväl Trump som vänsterdemokrater, borde sedan länge varit begravd på historiens skräphög. När världens mäktigaste man väcker den till liv riskerar det att slå hårt mot våra industrier och arbetstillfällen.

Vad värre är - en protektionistisk retorik har smugit sig in i det största svenska partiet, det inledande citatet till trots. Frihandel, globalisering och öppenhet bör inte bara handla om euro och kronor, utan också om arbetskraft.

När Socialdemokraterna i våras öppnade för att minska arbetskraftsinvandringen faller man in i gamla synder. Den uppenbara flörten med Sverigedemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet det mest protektionistiska partiet i riksdagen, var otänkbar för bara några år sedan, men förs nu fram i såväl riksdagens talarstol som i första maj-tal.

Förslaget och det sätt som Social­demokraterna talar om arbetskraftsinvandrare är ett bevis på hur skör verkligheten kan vara, hur fort sanningar kan ifrågasättas och hur kort minnet är. Därför är det viktigare nu än någonsin att vara smart och stå upp för frihandel, arbetskraftsinvandring och öppen­het, även om det blåser nationalistiska vindar från både höger och vänster.