Åsikter

Las engagerar och upprör

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. Alla människor i vårt land som har eller haft ett arbete har en relation till lagen om anställningsskydd. På gott och ont. Och så har det alltid varit. Eller åtminstone sedan 1974 då Las kom till.

Publicerad

Ungefär lika länge som Las funnits har det höjts röster som med olika styrka säger att lagen sätter käppar i hjulen både för småföretagen och för den allmänna tillväxten i landet. Andra röster har sagt att Las är otillräcklig och inte ger den trygghet för anställda som var avsedd samt att lagen är full av kryphål.

Inför valet i höstas frågade Lag & Avtal politikerna om hur de såg på Las. Av de åtta riksdagspartierna var det bara Miljöpartiet som inte ville förändra lagen alls. Alla andra ville förstärka eller förändra lagen. Allt utifrån sin egen ideologi.

Sedan handlar ju politik i stor utsträckning om att kompromissa och välja sina krig. Men många anade redan då att Las och turordningarna skulle kunna bli ett krig som en ny regering kunde ge sig in i.

Och nu är vi där. Efter den politiska turbulensen under hösten fick vi till slut en regering, och plötsligt är frågan mer aktuell än på mycket länge.

I det här numret av Lag & Avtal har vi lagt Las under lupp. Vi har talat med politikerna och med svenska och utländska experter som ger olika perspektiv på frågan.

Vi har också frågat arbetsmarknadens parter hur de ser på förslagen kring förändringarna av Las. Några av dem är inte nådiga i sin kritik mot politiken: ” Lägg er inte i, utan låt parterna sköta förhandlingarna”, ryter de. ”Det är mycket fokus på arbetstagares lojalitetsplikt och alldeles för lite på arbets­givarens lojalitetsplikt.” Elisabet Ohlsson, förbundsjurist på Unionen skulle gärna se mer praxis på det området.