Åsikter

Ljug lagom i jobbintervjun

Fråga: Och hur har du det med din familjesituation? frågade den manlige personalchefen min kvinnlig kollega under anställningsintervjun. Tack, bara bra, blev svaret. Hon var cool. Själv hade jag skrapat med foten och urskuldat mig för att jag obetänksamt och utan hänsyn till framtida arbetsgivare gått och skaffat tre ungar. Får man ljuga på anställningsintervjuer?

Publicerad

Svar: Nja. Om du ertappas med lögner så straffas du knappast med böter eller fängelse. Men när det handlar om uppgifter som uppenbarligen är viktiga för arbetsgivaren måste du tala sanning. Annars kan arbetsgivaren ha rätt att häva anställningen.
Det drabbade en kvinnlig ekonom förra året. Ord stod mot ord i målet som kom upp i Arbetsdomstolen. Arbetsgivaren hävdade att kvinnan sagt att hon arbetade som redovisningskonsult. Kvinnan sade att hon sagt precis som det var, att hon var arbetslös.
Domstolen trodde på arbetsgivaren, bland annat att på grund av kvinnans cv, där det framstod som om hon hade en anställning. Dessutom undvek arbetsgivaren att kontakta hennes tidigare chef för referenser, en hänsyn som arbetsgivare brukar ta endast om den arbetssökande har en på-gående anställning.
Kvinnan miste sitt nya jobb.
När det gäller familjesituationer blir situationen lite tricksigare. Där kan anställda nämligen kräva skydd enligt diskrimineringslagarna, till exempel Jämställdhetslagen.
Tänk dig att du precis fått veta att du är gravid, eller att du ska bli pappa. Måste du då tala om det på anställningsintervjun?
Eftersom en arbetsgivare i princip inte får neka en kvinna anställning enbart med anledning av en kommande förlossning så bör det ju heller inte finnas någon saklig anledning att upplysa om framtida nedkomst. Eller hur?
Föräldraledigheter och ungar är sådant som arbetsgivare måste räkna med. Det ingår liksom i deras samhälls-ansvar.
Även EG-rätten skyddar gravida. EG-domstolen prövade en situation för några år sedan där en arbetsgivare avbrutit en anställning på viss tid när det visade sig att den anställda var gravid. Det var inte OK. Trots att den gravida känt till sitt tillstånd när hon anställdes, men inte berättat om det.
Andra känsliga fakta som inte heller får leda till att sökande nekas jobb är etniskt ursprung eller sexuell läggning.
När det gäller diskriminering mot invandrare eller svenskar med så kallade utländska namn vimlar det inte direkt av domar mot arbetsgivare. Däremot är det vanligt med anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, DO. Det är svårt att bevisa diskriminering och DO väljer ofta att om möjligt göra upp i godo med anklagade arbetsgivare.
Alltså: gör ingen Refaat - hävda inte meriter eller examina som inte existerar.
Men lita inte alltid på att din arbetsgivare är en fördomsfri barnälskare. Du behöver i alla fall inte upplysa om ditt mest privata; hur många barn du längtar efter.
Johanna Kronlid
chefredaktör