Åsikter

När kön avgjorde pensionsålder

Ann Olrin, ansvarig utgivare. Foto: Sann Percivall

LEDARE. Likabehandling är inte lätt. Det har Livförsäkringsbolaget Skandia, deras fackförbund Forena och några män och kvinnor i 62-årsåldern fått erfara.

Publicerad

Enligt ett gammalt avtal i försäkringsbranschen hade kvinnor lägre pensionsålder än män. Avtalet ändrades 1986 till 65 års pensionsålder för alla. Och i 2007 års tjänstepensionsavtal togs rätten till förtida pension med full tjänstepension bort samtidigt som det skapades en övergångsregel för dem som varit anställda i det gamla avtalet med en pensionsålder på 62 år. Nu stämmer Forena arbetsgivaren i Arbetsdomstolen för att tre ­kvinnor nekats gå i tidigare pension.

Jag undrar mest: Hur i hela friden kunde man ha ett kollektivavtal som gav män sämre pensionsvillkor? Tänkte de att kvinnor är så sköra att de inte pallar hela vägen? Eller att männen ändå är så tuffa att de gott kan kämpa på några år till?

För kvinnorna som nu hoppades på tidig pension spelar det ju inte så stor roll hur parterna tänkte på 1980-talet. De hade spetsat in sig på tidig pension, haft lång tid på sig att planera vad de skulle göra efter sin 62-årsdag och fått nej på slutet. Det är lätt att förstå om de inte är jättepepp på att jobba i tre år till.

I stämningsansökan skickar deras ombud med en be­gäran om skyndsam handläggning, eftersom värdet av en förtida pensions­avgång minskar kontinuerligt i takt med att de berörda närmar sig 65 års ålder.

Samtidigt stämmer Forena också arbetsgivaren för två manliga medarbetares räkning. De har aldrig omfattats av den tidiga pensionen, men anser att de därmed diskrimineras. Det är också lätt att fatta.

Det ska bli spännande att se hur AD bedömer de här fallen som bygger på avtal som känns mer som 1800-tal än 1985.

Läs mer om stämningen här.