Nu anses åsikter vara angrepp som kränker

2015-12-21 10:47 Ann Charlott Altstadt  
Ann Charlotte Alstedt

KRÖNIKA. Jag och de flesta med mig anser att egna värderingar och åsikter är bäst, inte bara i världen utan också i hela världshistorien, annars byter vi förhoppningsvis ut dem. Det är påfrestande att stöta på konkurrerande världsbilder både i offentligheten och hos sina närmaste.

För att inte tala om värderingskrockarna med dagligt umgänge du inte väljer själv; arbetskamraterna som envisas med egna felaktiga uppfattningar. På sociala medier blockar folk därför fram en behagligare miljö av liktänkare och väljer likriktade diskussionsforum.

Men kan du kräva en liknande fredad tillvaro för ditt perspektiv på en samhällsnivå? Det omdebatterade amerikanska fenomenet ”trigger warning”, som ska skydda studerande från faktumet att inte alla människor i alla tider delar/delat deras utgångs- och ståndpunkter, har nått Sverige. I Lärarförbundets tidning Gymnasiet intervjuas exempelvis en göteborgsrektor som tar upp företeelser som elever vill varnas för; rasism, vit heterosexuell kärlek som norm och biologiska förklaringsmodeller, vilket nu ska utredas på hennes skola. Och både vi och rektorn vet att stämpel kan betyda utrensning.

Trigger Warning låter som maktkritik men jag tror det är en konsekvens av den individualisering som följde på nyliberalismens ombyggnad av världens ekonomier, vilket påverkar hur vi tänker politik, betraktar oss själva och våra medmänniskor. När demokratin och politiken retirerat har vi som individer fått ta över. Vi har blivit dels makropolitiker som genom valfriheten ska fixa fram skolkvalitet för barnen, alltså välja fram schyssta villkor på en allomfattande marknad, dels mikropolitiker som strategiskt ska välja nätvek och boosta vårt individuella varumärke i konkurrens med varandra. Och med mediegenomslaget för den akademiska vänsterns identitetspolitik har vi börjat betrakta den enskilde individen själv, hens identitet, som politisk.

Dessa mentalitetsförändringar leder till att åsikter och värderingar riskerar att inte bli bedömda som just åsikter och värderingar som ska bemötas i sak utan som angrepp på personer som kränks. När individen hamnat i fokus, identiteten är så viktig, blir jaget också sårbart på alla samhällsnivåer, i alla grupper och på alla platser. Men det bräckliga jaget är också en maktfaktor eftersom du kan argumentera mot argument men inte mot en persons rätt till ordet kränkt utan att det också blir en kränkning.

Jag bråkade som fan med vissa av mina lärare om deras undervisning och vad som stod i läroböckerna. Men ”trigger warning” motiveras med att alla elever ska försäkras trygghet – föreläsningar och lektioner ska vara så kallade ”safe spaces”. Det betyder inte bara en ny yrkesroll för lärare utan att vissa teorier, värderingar och åsikter jämställs med våld, hot och trakasserier mot individer.

I förlängningen hotar välvilliga svårtolkade policydokument som standardiserar inte bara undervisning utan samtal i offentliga miljöer och på arbetsplatser. Och tanken på att vissa jobbarkompisar skulle få hålla igen på fikat kanske känns bra, men då finns verktygen på plats som i morgon kan täppa till munnen på även dig.

 

Ann Charlott Altstadt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna