SOS-sköterskan kan bli av med legitimation

2011-12-01 07:41 Lena Gunnars  
Domen har nu fallit efter rättegången mot den sjuksköterska på SOS Alarm som nekade en 23-årig man i Stockholm ambulans. Foto: Scanpix /Anders Wiklund, Janerik Henriksson

SOS-sköterskan som misstänktes för att ha vållat en 23-årings död friades av tingsrätten. Men han kan ändå bli av med sin sjuksköterskelegitimation.

Stockholms Tingsrätt tycker att det är klandervärt att sjuksköterskan aldrig skickade någon ambulans när en 23-åring ringde SOS Alarm och bad om det. 23-åringen avled av sprucken mjälte några timmar senare hemma i sin lägenhet. Men det går ändå inte att säga att 23-åringen skulle ha överlevt om sjuksköterskan hade skickat en ambulans. Därför kan han inte dömas för grovt vållande till annans död, resonerar tingsrätten.

Men sjuksköterskan riskerar ändå att bli av med sin sjuksköterskelegitimation, skriver Svenska Dagbladet. Socialstyrelsen har redan uttryckt kritik om hur sjuksköterskan har hanterat fallet och håller för närvarande på med en utredning. Beroende på vad Socialstyrelsen kommer fram till kan den rikta kritik, ge prövotid eller dra in sjuksköterskelegitimationen, skriver Svd.

Åklagare Gunnar Fjaestad har inte tagit ställning till om han ska överklaga tingsrättsdomen.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna