Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen

”Som att be om maktkamper mellan fackförbunden”

STREJKRÄTTEN. Fackförbundet som slutit första kollektivavtalet på en arbetsplats bestämmer om konkurrerande fackförbund får strejka. Den läckta uppgiften från stridsåtgärdsutredningen väcker starka känslor.

Avtalsrörelsen

Så hyllar parterna kollektivavtalet

Kollektivavtalets dag, lördag den 17 mars, uppmärksammas av både fack och arbetsgivare. - Om du har ett kollektivavtal på din arbetsplats har du säkert en massa fördelar som du kanske inte vet om. Ett vanligt kollektivavtal som förbunden i TCO tecknar kan vara värt uppemot 80.000 kronor om året för dig som anställd, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Avtalsrörelsen

Jusek och KFO: Nya avtalet är historiskt

Jusek har tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO. ”Det blir allt viktigare för arbetsgivare som vill konkurrera om den bästa kompetensen att erbjuda sina anställda attraktiva villkor. Kollektivavtal är ett enkelt sätt att göra rätt, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef för privat sektor på Jusek, i ett uttalande.

Avtalsrörelsen

Bristen på lärare blir avtalsfråga

Lärarbristen är den stora frågan när lärarnas avtal nu ska förhandlas, skriver Arbetet. Runt 200 000 lärare i de kommunala skolorna påverkas av bristen. Lärarfacken pekar ut höjda löner och mindre arbetsbelastning som en möjlig lösning.

Avtalsrörelsen

”Jag har inte suttit och förhandlat kollektivavtal”

ANSTÄLLNINGSINTERVJUN. Per Nordenstam är vd för den nya arbetsgivarorganisationen för samhällsnyttiga företag. Sedan årsskiftet är KFS och Pacta en gemensam organisation. – Jag har varit kommundirektör i 19 år och tänkte att jag kunde bidra.

Avtalsrörelsen

2017 års avtalsrörelse – månad för månad

Medlingsinstitutets generaldirektör Carina Gunnarsson har kallat avtalsrörelsen unik för att inte en enda dag gått förlorad på grund av strejk eller lockout trots att många kollektivavtal förhandlats om.

Avtalsrörelsen

Parterna tycker till om avtalsrörelsen

ENKÄT. Välavvägda, för låga, för höga eller rent av besvärande. Så olika kommenterar parterna lönenivåerna i 2017-års avtalsrörelse. Läs om hur de vill utnyttja den 3-åriga avtalsperioden.