Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen

”Arbetsgivarna bär upp den svenska modellen”

KOLLEKTIVAVTAL. De anställda lämnar facket. Men samtidigt har arbetsgivarnas organisationsgrad ökat. Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, menar att det viktigaste för både facken och arbetsgivarorganisationerna är att anpassa sig till den förändrade spelplanen.

Avtalsrörelsen

Läraravtalet förlängs

Förhandlingarna mellan lärarförbunden och SKL fortsätter, trots att det gamla avtalet löpte ut i måndags.

Avtalsrörelsen

Arbetsgivarkänga till facket om hamnkonflikten

Transport önskar mer tid för att lösa konflikten i Göteborgs hamn och vill att stridsåtgärdsutredningen skjuts upp: – Ni har redan fått 46 år, kontrar Mattias Dahl, vd på Transportföretagen.

Avtalsrörelsen

Lärarförhandlingar i intensivt skede

Förhandlingarna mellan SKL och lärarförbunden är inne i ett intensivt skede. – Det är bra och konstruktiva diskussioner, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL till Lag & Avtal.

Avtalsrörelsen

”Som att be om maktkamper mellan fackförbunden”

STREJKRÄTTEN. Fackförbundet som slutit första kollektivavtalet på en arbetsplats bestämmer om konkurrerande fackförbund får strejka. Den läckta uppgiften från stridsåtgärdsutredningen väcker starka känslor.

Avtalsrörelsen

Så hyllar parterna kollektivavtalet

Kollektivavtalets dag, lördag den 17 mars, uppmärksammas av både fack och arbetsgivare. - Om du har ett kollektivavtal på din arbetsplats har du säkert en massa fördelar som du kanske inte vet om. Ett vanligt kollektivavtal som förbunden i TCO tecknar kan vara värt uppemot 80.000 kronor om året för dig som anställd, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Avtalsrörelsen

Jusek och KFO: Nya avtalet är historiskt

Jusek har tagit fram ett branschanpassat kollektivavtal för juristbyråer tillsammans med arbetsgivarföreningen KFO. ”Det blir allt viktigare för arbetsgivare som vill konkurrera om den bästa kompetensen att erbjuda sina anställda attraktiva villkor. Kollektivavtal är ett enkelt sätt att göra rätt, säger Maria Arrefelt, förhandlingschef för privat sektor på Jusek, i ett uttalande.

Avtalsrörelsen

Bristen på lärare blir avtalsfråga

Lärarbristen är den stora frågan när lärarnas avtal nu ska förhandlas, skriver Arbetet. Runt 200 000 lärare i de kommunala skolorna påverkas av bristen. Lärarfacken pekar ut höjda löner och mindre arbetsbelastning som en möjlig lösning.