Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen

”10 000-kronorsfrågan ska lösas lokalt”

I det nya centrala avtalet mellan Vårdförbundet och arbetsgivarparterna SKL och Sobona finns inte yrkandet om 10 000 kronor mer i månaden till särskild yrkesskickliga med. Avtalet är sifferlöst.

Avtalsrörelsen

”Märket håller även den här gången”

– Bästa bedömningen är att märket håller även den här gången, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson. En viktig orsak till det är att konjunkturen är i vikande.

Avtalsrörelsen

Vårdförbundet: SKL vill inte ta till sig lönestatistiken

I lönefrågan tycks parterna Vårdförbundet och SKL/Sobona stå mycket långt ifrån varandra, att döma av parternas bloggar. På avtalsbloggen skriver Vårdförbundets förhandlingschef att motparten, förhandlingschefen Niclas Lindahl på SKL, inte vill ta till sig den befintliga lönestatistiken för sjuksköterskor.

Avtalsrörelsen

Deltidspension i fokus för IF Metall

IF Metall bjuder in till 11 avtalskonferenser runt om i landet. Avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä, siar om kommande avtalsrörelse för tidningen Arbetet. Delpensionen blir en av de viktigaste frågorna i avtalsrörelsen, tror han.

Avtalsrörelsen

Brandfacket varnar för massflykt av anställda

Sveriges räddningstjänster kan förlora brandmän och tvingas heltidsanställa mer personal till höga kostnader för små kommuner, varnar Brandmännens riksförbund. Fackförbundets representanter är inte nöjda med SKL:s bud i de löneförhandlingar som pågår.

Avtalsrörelsen

Kommunala parter vill förekomma politikerna

Parterna i den kommunala sektorn inleder nu förhandlingar om omställning och turordningsregler för att förekomma politikernas initiativ och det privata näringslivet.

Avtalsrörelsen

Låsning i vårdförhandlingar - medlare kallas in

Medlare har tagits in förhandlingarna om nytt avtal mellan OFR, Hälso- och sjukvård och SKL och Sobona: ”Vi ser att vi trots viss samsyn i problembeskrivningen fortfarande står långt ifrån varandra.”

Avtalsrörelsen

Här är medlarna i pilotkonflikten

Avtalsförhandlingarna mellan SAS piloter och flygbolaget har avbrutits. Svensk Pilotförening har varslat om strejk för piloterna. Nu är medlarna utsedda.