Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen

”Förslaget kan försvaga den svenska modellen”

Mats Glavå, docent i arbetsrätt, kritiserar parternas förslag tll strejkrätt: – Arbetsgivare kan bestämma sig för att träffa avtal med helt andra fackförbund än de vi känner till idag.

Avtalsrörelsen

Nytt avtal klart för privat äldreomsorg

Kommunal och Vårdföretagarna har skrivit på ett nytt kollektivavtal för anställda inom privat äldreomsorg. Avtalet berör ungefär 17 000 anställda och ger löneökningar på 4,3 procent under två år och innehåller dessutom en särskild satsning på undersköterskor.

Avtalsrörelsen

”Arbetsgivarna bär upp den svenska modellen”

KOLLEKTIVAVTAL. De anställda lämnar facket. Men samtidigt har arbetsgivarnas organisationsgrad ökat. Peter Jeppsson, vice vd för Svenskt Näringsliv, menar att det viktigaste för både facken och arbetsgivarorganisationerna är att anpassa sig till den förändrade spelplanen.

Avtalsrörelsen

Läraravtalet förlängs

Förhandlingarna mellan lärarförbunden och SKL fortsätter, trots att det gamla avtalet löpte ut i måndags.

Avtalsrörelsen

Arbetsgivarkänga till facket om hamnkonflikten

Transport önskar mer tid för att lösa konflikten i Göteborgs hamn och vill att stridsåtgärdsutredningen skjuts upp: – Ni har redan fått 46 år, kontrar Mattias Dahl, vd på Transportföretagen.

Avtalsrörelsen

Lärarförhandlingar i intensivt skede

Förhandlingarna mellan SKL och lärarförbunden är inne i ett intensivt skede. – Det är bra och konstruktiva diskussioner, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL till Lag & Avtal.

Avtalsrörelsen

”Som att be om maktkamper mellan fackförbunden”

STREJKRÄTTEN. Fackförbundet som slutit första kollektivavtalet på en arbetsplats bestämmer om konkurrerande fackförbund får strejka. Den läckta uppgiften från stridsåtgärdsutredningen väcker starka känslor.