AD: Arriva hade rätt att ifrågasätta skyddsombud

2015-05-13 10:57 Ann Norrby  
Kommunal har stämt Arriva till Arbetsdomstolen för att bussföretaget har hindrat huvudskyddsombudet Reza Forghani att sköta sitt uppdrag. Foto: Christian Rhen

Bussföretagets försök att få Kommunal att avsätta huvudskyddsombudet kränkte varken honom eller fackförbundet, anser AD. Om Arriva hade fog för försöket, tar domstolen inte ställning till.

Arriva ansåg att huvudskyddsombudet Reza Forghani var orsak till samarbetsproblemen mellan trafikledningen och honom. Därför försökte bussföretaget vid en förhandling att få Kommunal att avsätta honom. Fackförbundet gick inte med på det, utan stämde Arriva för föreningsrättskränkning.

Arbetsdomstolen konstaterar, efter att ha hört ett femtontal vittnen, att det fanns svåra samarbetsproblem mellan trafikledningen och huvudskyddsombudet. Det var också klart att företaget ansåg att skyddsombudet inte hållet sig inom ramarna för lag och avtal.

Domstolens majoritet anser att företaget hade rätt att försöka förmå Kommunal att avsätta skyddsombudet. Företaget hade inte hotat att göra något mer, om inte fackförbundet gick med på det.

AD anser inte heller att företaget hindrade skyddsombudet att sköta sitt uppdrag. Om kritiken mot honom var befogad eller ej, tar domstolen inte ställning till. Inte heller till om Arrivas sätt att lösa konflikten var lämpligt.

En av domstolens ledamöter, Håkan Löfgren, utsedd av LO, anser att Arriva kränkte föreningsrätten.

Om domen

13 maj, Dom 29/15, Mål A 46/14

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna