Avtalsrörelsen

Almega tog i dag emot varsel om storstrejk

Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer. Foto: Sveriges Ingenjörer

En delegation från Sveriges Ingenjörer och Unionen besökte i dag Almega på Sturegatan i Stockholm. Där överlämnade de ett omfattande strejkvarsel.<br/>-Anledningen är att Almega vägrar förhandla om vårt krav på flexpension, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef hos Sveriges Ingenjörer.

Publicerad

Sveriges Ingenjörer och Unionen har sedan förra avtalsrörelsen ett avtal om flexpension med industrins arbetsgivare.

-Avtalet vi träffade inom industrin i torsdags innehåller ju också ytterligare avsättning till flexpensionen. Det har stärkt oss i vårt krav i förhandlingarna med Almega, säger Camilla Frankelius.

Flexpension inom industrin handlar om att de anställda ska kunna gå tidigare i pension eller spara för att få ut mer sedan. Att den möjligheten måste finnas även inom Almega är enligt Camilla Frankelius viktig för ingenjörernas rörlighet på arbetsmarknaden. De ska kunna gå från ett jobb inom industrin till ett jobb inom tjänstesektorn utan att förlora i möjlighet till flexpension. Och förstås för att de ska kunna få mer i pension när det är aktuellt.

Anna Romare, förhandlingsansvarig för it-avtalet hos Almega har tidigare sagt till Lag & Avtal att flexpensionen som det inom industrin är väldigt skadligt för Almegas medlemsföretag. Hon menade att detta berodde på att det är en kollektiv lösning och att många av Almegas företag redan har en individuell lösning. Därefter har Almega lagt upp ett alternativt förslag till pensionslösning på förhandlingsbordet, vilket facken förkastade, Camilla Frankelius:

-Deras förslag är en individuell lösning, det är dåligt för dem med låg lön, de har inte möjlighet att välja att avsätta en del till kommande pension.

Senaste veckan har förhandlingarna formellt sett varit frostiga, tycker Sveriges Ingenjörers förhandlingschef.

-Försök har gjorts sedan industriavtalet träffats, senast i går med STD.

I dag lämnades strejkvarslet över. Tillsammans med Unionen varslar Sveriges Ingenjörer STD, som står för Svensk Teknik & Designföretagen och IT & Telekomföretagen. Avtalen löpte ut den 31 mars. Strejken, som träder i kraft den 18 april, omfattar sammanlagt närmare 10 000 tjänstemän av dem är 1 500 medlemmar i Sveriges Ingenjörer. Varslet har även lämnats till Medlingsinstitutet.

-Vi väntar nu på att Medlingsinstitutet ska utse medlare, om inte Almega säger sig nu vara villigt att förhandla med oss om flexpensionen, säger Camilla Frankelius.