”Arbetsgivaren nobbade praktiserande muslim”

2015-08-25 13:45 Elisabeth Vene  
Mannen uppgav att han skulle be fem gånger om dagen och besöka moskén på fredagar, vilket hade fungerat på alla tidigare arbetsplatser. Foto: TT-Bild

Mannen fick skriftligt erbjudande om provanställning. När han berättade att var praktiserande muslim blev det inget av med anställningen. Diskriminering, anser facket och stämmer företaget.

Mannen uppfattade det som att han fick anställningen han sökte på vattenreningsföretaget. Dels eftersom han skriftligen erbjöds en provanställning på företaget och uppmanades att infinna sig på en badanläggning i Malmö på måndagen. Dels eftersom han ombads att e-posta ett foto till id-brickan.

Han tackade ja till anställningen. I sitt svarsmejl upplyste han företaget om att han var praktiserande muslim. Det skulle innebära att han bad fem gånger om dagen samt besökte moskén på fredagar. Han bedyrade att hans religiösa tro inte skulle ställa till besvär på jobbet, det hade fungerat på alla tidigare arbetsplatser. Han påpekade också att han hade lönebidrag från Arbetsförmedlingen och därför skulle bli billig för företaget.

Mannen kallades till möte på företagets kontor i Lund på måndagen i stället för att infinna sig på badanläggningen i Malmö. Företagets vd och en annan chef närvarade vid mötet, som mest handlade om vilka problem som mannens religiösa tro skulle ställa till med på jobbet.

Några dagar senare fick han besked om att han inte hade fått jobbet.

Hans fackförening Malmö byggsyndikat begärde förhandling med företaget om diskriminering, ogiltigt avskedande och brott mot förhandlingsskyldigheten. Företaget meddelade att det inte tänkte förhandla.

Syndikatet anser att företaget har brutit mot diskrimineringslagen, oavsett om mannen var anställd eller arbetssökande och begär 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till honom och 25 000 kronor till sig självt i allmänt skadestånd för brott mot MBL. Syndikatet begär att parterna ska stå för sina respektive rättegångskostnader ifall syndikatet skulle förlora målet i Arbetsdomstolen.

Ombud är John Nordmark, facklig samordnare på SAC, Sveriges arbetares centralorganisation, i Stockholm.

22 augusti 2015, Mål A 116/15

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna