Även staten skjuter fram sin avtalsrörelse

2020-05-15 16:09 Elisabet Örnerborg  
Åsa Erba-Stenhammar, ST:s förhandlingschef. Foto: Jörgen Appelgren

CORONAKRISEN. Pandemin satte käppar i hjulet för den stora avtalsrörelsen som skjuts upp. Nu har också staten förlängt sina avtal. – Vi får nu tid att fundera över om nya begrepp som distansarbetsmiljö och hemarbetsarbetsmiljö ska leda till yrkanden, säger ST:s förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.

I vanliga fall skulle parterna inom staten växla yrkanden inför avtalsrörelsen strax före midsommar och börja förhandla i augusti. Nu ska yrkandena växlas först den 22 september. Parterna har kommit överens om att förlänga, prolongera avtalen från den sista september till den sista november.

Som förhandlingsledare för OFR/S,P,O – fackförbunden på det statliga området det vill säga statstjänstemän, poliser och officerare – påpekar Åsa Erba Stenhammar att det är nio förbund som ska enas om yrkanden.

– Allt måste nu under pandemin också ske digitalt. Samtidigt som det pågår ett enormt tekniskt utvecklingsarbete.

Hon talar om digitala röstningsmetoder till exempel. Och många videomöten blir det.

– Vi samlar in förslag från medlemmarna före semestrarna och diskuterar och prioriterar fram våra yrkanden efter ledigheten, säger Åsa Erba Stenhammar.

Då visar det sig om de nya begreppen som distansarbetsmiljö och hemarbetsarbetsmiljö kommer upp.

– Vi vill ju möta våra medlemmars behov.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen