Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen: 1600 byggnadsarbetare strejkar

1650 byggnadsarbetare gå ut i strejk sedan fackförbundet Byggnads sagt nej till medlarnas bud. Foto: Janerik Henriksson / TT-Bild
Strejkplakat utanför Klara Västra Kyrkogata i Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT-Bild

På måndagskvällen tackade Byggnads för andra gången nej till medlarnas bud. I dag strejkar drygt 1600 byggnadsarbetare runt om i landet.

Publicerad

- Arbetsgivarna har, hela resan igenom, fokuserat på att få bort vår möjlighet till inflytande och delaktighet på arbetsplatserna genom att förändra våra lönesystem. Därför har vi hamnat där vi är idag. Vi har hela tiden varit konstruktiva och velat lösa det här vid förhandlingsbordet,  säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare i ett pressmeddelande

- Ska vi vara en framtidsinriktad bransch, möta internationell konkurrens och storslagna byggplaner så kan vi inte lämna kvinnor, ungdomar och nyanlända utanför. Och vi måste få ordning och reda i branschen, säger Johan Lindholm, Byggnads ordförande.

Arbetsgivarsidan anklagar Byggnads för att vara oansvarigt:

- Nu kastar Byggnads in Sverige i en storstrejk. Det är totalt oansvarigt när Sverige redan står mitt i en bostadskris. Medlarnas senaste bud innebar en rak förlängning av det befintliga avtalet. Därmed borde alla hinder som Byggnads sett de senaste dagarna varit undanröjda, säger Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande.

- Nu är det uppenbart att det bara handlar om en maktkamp inom LO-förbunden om vilket förbund som ska sätta lönenivån i Sverige. Vad Byggnads vill är att deras höglöneförbund ska dra ifrån ännu mer. De bryr sig inte om att det sker på de kvinnodominerade låglöneförbundens bekostnad. Att Byggnads vill frångå en solidarisk lönemodell som gett reallöneökningar åt alla är djupt oroväckande, säger Ola Månsson.

Lista: Samtliga varslade arbetsplatser

Läs också: