Avtalsrörelsen

Avtalsrörelsen 2017: Industrifacken kräver 2,8 procent – igen

De fem industrifacken kräver lika mycket som 2016: 2,8 procent. Från vänster Unionens ordförande Martin Lindberg, GS Per-Olof Sjöö, IF Metalls Anders Ferbe, Sveriges Ingenjörers Ulf Bengtsson och Livs ordförande Hans-olof Nilsson. Foto: Elisabet Örnerborg

Som vanligt dirigerar facken inom industrin upptakten till nästa avtalsrörelse med att presentera sina krav. Den här gången är dessutom procentsatsen densamma som för ett år sedan: 2,8 procent.

Publicerad

Avtalsrörelsen 2017 har nu startat. De fem industrifacken, från tre olika centralorganisationer, kallade till presskonferens i IF Metalls lokaler på Olof Palmes gata i dag, fredag. Unionens ordförande Martin Linder: När vi ska teckna avtal i mars-april 2017 är det 20 år sedan det första industriavtalet tecknades. Vi går nu in i den nionde avtalsrörelsen sedan dess.

GS ordförande Per-Olof Sjöö:

– Det är bara ett halvår sedan vi träffade avtal i 2016 års avtalsrörelse. Vi hade då krav på jämställdhet och arbetsmiljö som resulterade i ett arbete som fortfarande pågår.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe:

– Omvärlden är viktig för hur vi ska bibehålla en bra konkurrenskraft.

Sveriges Ingenjörers ordförande Ulf Bengtsson:

– Arbetskraftskostnaden i Sverige ligger på 358 kronor per timme. Vi ligger inte lägst och vi ligger inte högst, vi ligger strax under Tyskland och strax under Västeuropa. Det är nog där vi ska ligga. Inflationen stiger sedan 2014 och närmar sig inflationsmålet. vårt inflationsmål ligger fast på 2,0 procent.

Livs ordförande Hans-Olof Nilsson:

– Ok nu är vi framme vid det alla sitter och väntar på. Vi kräver 2,8 procent med en lägsta löneökning på 460 kronor i månaden. Vi kräver också att varje individ som tjänar mindre än 24 000 kronor i månaden ska bidra med 672 kronor till potten som ska förhandlas.

Samma krav som förra året?

– Tittar man bara på inhemsk sektor skulle vi kunna lägga oss något högre, tittar man internationellt något lägre. Det har inte hänt så mycket det senaste året, svarar Anders Ferbe.

Lag & Avtals reporter råkar stå bredvid IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä längst bak i lokalen. Är du nöjd?

– Ja, 75 procent av det vi producerar exporteras till Europa. Vi måste balansera lönekraven mot den situationen. Våra viktigaste konkurrenter finns också i Europa. Löneökningstakten där är under 2 procent. Det här ger reallöneökningar, säger Veli-Pekka Säikkälä.