Avtalsrörelsen: Målareförbundet i 6F varslar

2016-03-23 13:37 Elisabet Örnerborg  

Målareförbundet är först ut att varsla i 2016 års avtalsrörelse. Den 8 april klockan 05.00 strejkar målarna på 34 arbetsplatser runt om i landet och på fyra företag. Om inte parterna dessförinnan lyckas komma överens om ett nytt avtal. Medlare har utsetts i dag.

Förbunden inom 6F kräver ett ettårigt avtal med löneökningar på 3,2 procent. Svenska Målareförbundet ingår i 6F.

Avtalet mellan parterna löper ut den 31 mars. I sitt varsel skriver förbundet att Måleriföretagens yrkanden mottogs först den 17 mars. Måleriföretagens enda yrkande handlar om mätavgiften och det yrkandet ser förbundet som en provokation.

Yrkandet om mätavgiften är ett direkt angrepp på lönebildningen och ett sätt att tränga undan avtalets huvudlönesystem, prestationslönesystemet. Konsekvensen av det är en lönesänkning, skriver förbundet.

Målareförbundet anser sig ha försökt att få förhandlingar till stånd genom att föreslå olika frågor och områden som parterna gemensamt kan ta sig an och diskutera. Men Måleriföretagen har inte varit intresserade. För att få till stånd konkreta och verkliga avtalsförhandlingar varslar därför Målareförbundet om arbetsnedläggelse och blockad på 34 arbetsplatser och på fyra företag. Dessa stridsåtgärder träder i kraft den 8 april klockan 05.00. Strejken och blockaden utökas till att gälla ytterligare fem företag den 22 april, om det inte dessförinnan finns en överenskommelse.

Inger Örtendahl, Anders Forsberg och Inger Jonasdotter är utsedda att medla mellan parterna, meddelar Medlingsinstitutet i dag, onsdag. Inger Örtendahl är tidigare ordförande för Vårdförbundet (dåvarande SHSTF) och TCO. Hon har också varit generaldirektör för Arbetslivsinstitutet. Hans Forsberg är tidigare ordförande för Jusek och har varit riksdagsdirektör. Inger Jonasdotter är tidigare förhandlare för Almega och branschansvarig för Almega Serviceentreprenörerna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna