Avtalsrörelsen

Brandmännen nobbade medlarbudet

Brandmännens riksförbund anser att medlarnas slutbud inte alls svarade mot kraven. Foto: TT-Bild

Brandmännens riksförbund tackade nej till medlarnas bud i går, på söndagen. 10 000 deltidsbrandmän är från och med klockan 06.00 i morse ute i konflikt. <br/>-Vi saknade en vilja till förändring hos arbetsgivarna och den erbjudna ersättningsnivån var för låg, säger ombudsman Josefin Lundmark.

Publicerad

Sedan förhandlingarna med arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting och Pacta strandat varslade Brandmännens riksförbund om blockad den 27 maj. Gunilla Runnquist, Leif Ohlsson och Claes Ennerberg utsågs till medlare. Medlarnas slutbud antogs av arbetsgivarna men förkastades alltså av förbundet.

Från och med i dag pågår en blockad som kan liknas vid en övertidsblockad, förklarar Josefin Lundmark. Det innebär att deltidsbrandmännen håller sig till sitt beredskapsschema och rycker ut i räddningstjänst och när det gäller livräddning. Men de sysslar inte med materialvård, de återtar inte slangen efter en brand och de ställer inte upp utanför sitt schema.

Deltidsbrandmännen tar strid för att höjda ersättningar, flexibilitet i beredskapsschemat, rätt att teckna lokala avtal och semesterrätt.

-Ersättningen ska vara jämförbar med andra kommunanställdas. Det råder stor brist på deltidsbrandmän. Vi vill lyfta rekryteringsproblematiken, säger Josefin Lundmark.

Hon tillägger att det är särskilt svårt att rekrytera kvinnliga deltidsbrandmän eftersom de stängs av så fort de blir gravida. Förbundet kräver därför att de ska få någon form av ersättning under graviditet och amningstid eftersom deltidsbrandmän till skillnad från heltidsbrandmän oftast inte kan omplaceras till andra arbetsuppgifter.

Brandmännens riksförbund anser att medlarnas slutbud inte alls svarade mot kraven.