Avtalsrörelsen

Busschauffören tycker till om nya avtalet: Glad och förvånad

Roland Lönnerfeldt har kört buss i 14 år och tycker att entreprenörsbytena har varit tärande. Han är glad över det nya avtalet som Bussarbetsgivarna och Kommunal kommit överens om. Foto: Elinor Torp

Bussarna rullar igen. Strejken är avblåst och busschaufförerna nöjda. Roland Lönnerfeldt har kört buss i 14 år. Värst har det varit med entreprenörsbytena. Att aldrig veta. Att ständigt oroa sig.

Publicerad

Efter nio dagars strejk kom Bussarbetsgivarna och Kommunal på torsdagskvällen överens. Trafiken var igång igen på fredag morgon. Roland Lönnerfeldt kör buss nummer 66 på Södermalm i Stockholm. Han har kolleger som jobbat som busschaufförer i fyrtio år och ändå måste provanställas vid varje entreprenörsbyte. Det tär på psyket. Kommer villkoren försämras? Vad händer? Får de behålla lönen? Jobbet? Arbetstiderna? Ständiga frågor som maler i huvudet.

På fredagsmorgonen är Roland Lönnerfeldt nöjd bakom ratten. Han hälsar glatt på passagerarna när de stämplar sina kort. Han befarade att strejken skulle pågå hela sommaren, trodde aldrig att Bussarbetsgivarnas skulle gå med på medlarnas bud. Men det gjorde motparten. Kommunal fick igenom det nya avtalet som handlar om entreprenörsbyten, arbetstidsfrågor och lägstalöner. En nämnd kommer att följa utvecklingen och se till så att avtalen följs.

Busschaufförernas viktigaste fråga har varit just entreprenörsbytena och hur personalfrågorna vid ett övertagande skötts. Nu blir det större transparens. Nämnden får en inblick i företagens sätt att sköta dessa frågor och avtalsreglerna kommer, tror Kommunal, skapa ordning och reda för personalen vid entreprenörsbyten. Busschaufförernas inflytande över schemaläggningen ökar också. De kan då få den dygnsvila de behöver för att kunna köra säkert och må bra.

Roland Lönnerfeldt släpper av en barnvagn och väntar med att stänga dörrarna tills en pensionär fått ombord sin rullator. Roland Lönnerfeldt tillhör för tillfället Keolis innerstadstrafik, men är under upphandling.

- I november ska det bli klart vilket företag som tar över oss. Det känns skönt att veta att jag slipper visa vad jag går för igen, bli provanställd och leva med den där oron och osäkerheten. Vår arbetsmiljö har verkligen påverkats negativt av de här entreprenörsbytena och hur företagen har behandlat personalen. Det var det allra allra viktigaste att få ett slut på, säger Roland Lönnerfeldt.