Butiksanställda får mer

2012-04-13 10:39 Elisabet Örnerborg  

I dag skulle Handels ha strejkat. Men Svensk Handel och Handels kom överens om ett nytt avtal i går kväll. Handels har fått igenom högre lön till den kvinnodominerade butikshandeln. <br/>- Motparten gick med på löneökningar i kronor till slut och vårt krav på jämställdhet, säger Handels förhandlingsledare Tommy Tillgren.

Avtalet blev klart i går kväll och strejkvarslet drogs tillbaka men än är det inte dags att pusta ut efter de senaste två veckornas intensiva förhandlingar. Nu måste alla inom förbundet uppdateras om läget. Tommy Tillgren låter glad:

- Vi hade fem frågor som vi drev parallellt i den här avtalsrörelsen och vi har lyckats nå framgång i alla.

Tommy Tillgren räknar upp de fem; jämställda löner, visstidsfrågan, bemanningsfrågan, heltidsfrågan och yrkespraktiken.

Sedan väljer han ändå att berätta om resultatet av bemanningsfrågan först. Den får nu en egen paragraf i avtalet som säger att parterna måste förhandla lokalt om omfattningen av den tänkta inhyrningen, vilka arbetsuppgifter de inhyrda ska utföra och vilken snittlön de ska ha.

Först därefter kommer han in på jämställdhetspaketet. Resultatet blev 710 kronor mer i månaden i den kvinnodominerade detaljhandeln där avtalen ligger dryga tusenlappen under den gräns som LO-samordningen satt för att komma ifråga för jämställdhetspott. De lageranställda, som har högre löner, får nöja sig med 665 kronor i löneökningar. 710 kronor mer i månaden på ett 12-månadersavtal betyder 3,33 procent, enligt Tommy Tillgren. Motpartens procentbud omräknat i kronor var 554 kronor. De butiksanställda får alltså 146 kronor mer i månaden än vad arbetsgivarna erbjöd.

- Som tidigare har vi nu ett avtal med löneökningar i kronor, säger Tommy Tillgren.

Att Svensk Handel, som flera gånger tidigare har kommit överens om löneökningar i kronor, den här gången först ville förhandla om procent kom från Svenskt Näringsliv enligt Tommy Tillgren.

Heltidsfrågan finns med i det nya avtalet som en portalparagraf som säger att parterna ska eftersträva heltid. De som anmäler att de vill arbeta flera timmar ska erbjudas utökad anställningstid enligt turordningsreglerna i Las. Yrkespraktiken följer samma principer som dem IF Metall och Teknikföretagen kommit överens om. Och visstidsfrågan är löst så här:

- Vi har skrivit in avtalet att efter ett års visstidsanställning gäller tillsvidareanställning punkt slut.

Tommy Tillgren är också glad över LO-samordningens stöd och alla sympativarsel.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna