Byggnads har varslat om strejk

2013-03-01 15:00 Elisabet Örnerborg  

Byggnads varslade om stridsåtgärder samma dag som byggavtalet löpte ut. Strejken bryter ut den 12 mars om inte förbundet dessförinnan kommer överens med Sveriges Byggindustrier om ett nytt avtal.<br>- Vi har hållit på och förhandlat sedan den 17 december utan att komma någon vart, förklarar Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Byggavtalet löpte ut den 28 februari. Arbetsgivarna fick ett strejkvarsel klockan 08.00 i går morse. Varslet är i två steg. De första stridsåtgärderna träder i kraft tisdagen den 12 mars, nästa den 19 mars. Sammanlagt tar Byggnads ut drygt 3 000 byggnadsarbetare på 80 företag och 160 arbetsplatser i strejk.

- Sveriges Byggindustrier går ut i varenda tidning och säger att de inte tänker göra något förrän industrin har satt märket. Vi vill ha ett kollektivavtal för våra medlemmar. Arbetsgivarna har hela tiden vetat om att vi går ut först, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Han anser att Sveriges Byggindustrier försöker få till en total maktförflyttning genom sina angrepp på byggavtalet som träffades 2010.

- Arbetsgivarna vill förändra arbetstidsreglerna, våra löneparagrafer, våra reseregler, de vill ha individuella överenskommelser, räknar han upp.

Byggnads har heller inte fått gehör för kravet på arbetsmiljöcertifiering.

- Vi vill inte ha det så att det ska behöva omkomma en arbetstagare varje månad och att en massa andra ska behöva bli skadade.

Men om ni kommer överens före industrin blir det inte ni som sätter märket då?

- Det är LO:s styrelse som beslutar om märket. Hur de kommer att besluta vet inte jag. Vi ställer upp på LO-samordningen, säger Torbjörn Hagelin.

Byggnads hade inte hunnit diskutera med de andra LO-förbunden innan de la gårdagens varsel.

Medlingsinstitutet har utsett Bengt KÅ Johansson, Malte Eriksson och Leif Ohlson att medla i tvisten mellan Sveriges Byggindustrier och Svenska Byggnadsarbetareförbundet om ett nytt byggavtal.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna