Byggnads stämmer irländskt företag - igen

2014-04-15 13:06 Ann Norrby  

För ett par veckor sedan stämde Byggnads det irländska byggföretaget för att utländska arbetstagare fått för låg lön. Nu plussas kravet på 3,5 miljoner i skadestånd på med ett nytt krav på 800 000 kronor.

Byggnads stämmer ICDS Constructors Ltd och Sveriges Byggindustrier. Anledningen är att företaget inte följt reglerna i byggavtalet om yrkesarbetares lön. Företaget är verksamt som underentreprenör till olika svenska byggföretag.

De utlänska arbetstagarna på ICDS Constructors Ltd som arbetat på byggarbetsplatsen Riseberg i Malmö har endast fått 88 procent av den lön som yrkesarbetare har rätt till, enligt fackförbundet. Byggnadsarbetarna harde minst lika hög kompetens som de inhemska arbetstagarna.

Enligt byggavtalet har byggnadsarbetare som har yrkesbevis rätt till 100 procent av lönen som antingen fastställts genom lokala förhandlingar eller genom centralt fastställda nivåer.

En utländsk byggnadsarbetare som vill ha svenskt yrkesbevis måste satsa både tid och pengar. Det är diskriminerande, anser Byggnads. Fackförbundet hävdar att avtalet måste tolka sså att utländks abyggnadsarbetare ska betaraktas som yreksarbetare som det inte framgår att de saknar kompetens.

Eftersom det irländska företaget har betalat de utländska arbetstagarna lägre lön än de svenska, har företaget gjort en förtjänst på nära 500 000 kronor, enligt Byggnads beräkningar. För att det inte ska löna sig att bryta mot avtal, kräver förbundet att företaget får betala 800 000 kronor i allmänt skadestånd.

Byggnads stämde samma företag med samma motivering för drygt två veckor sedan.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Arbetsrätt