Avtalsrörelsen

Byggnads varslar om strejk

Den 1 april måste det finnas en lösning för hur ett huvudentreprenörsansvar ska införas i byggavtalet. Annars strejkar Byggnads. Förbundet varslar i dag Sveriges Byggindustrier om stridsåtgärder i tre steg.

Publicerad

-Vi har suttit i ett års tid för att försöka komma fram i frågan om ett huvudentreprenörsansvar. Nu måste vi komma till skott, säger Torbjörn Hagelin, Byggnads avtalssekreterare.

I dag bestämde sig Byggnads för att varsla om strejk i tre steg.

-Vi hade en träff i dag. När vi satt och diskuterade var det tydligt att det inte finns en vilja hos arbetsgivarna. De säger att ett huvudentreprenöransvar inte är förenligt med svensk rätt, med EU-rätt, det kommer att slå ut företag och så vidare i all oändlighet.

I det varsel Sveriges Byggindustrier då fick ta emot skriver Byggnads: Sveriges Byggindustrier har under mer än ett års tid valt att obstruera, problematisera och grusa alla framåtsyftande försök att finna en lösning på hur ett huvudentreprenörsansvar ska införas i byggavtalet.

Nu hoppas Byggnads att de medlare Medlingsinstitutet kommer att utse ska se till att reella förhandlingar kommer till stånd.

Om inte det sker, avtalet löper ut den 31 mars, bryter strejk och blockad ut vid ett 40-tal byggföretag runt om i landet från och med den 1 april klockan 06.00. Den 8 april trappas stridsåtgärderna upp mot ytterligare en drös företag och den 15 april utökas strejken igen.

Undantagna från varslet är bara de byggnadsarbetare som har semester, är tjänstlediga, föräldralediga, studielediga, omfattas av rätt till ledighet av trängande familjeskäl eller omfattas av lagen om sjuklön.