Byggnads: Vi är positiva till låglönesatsningen

2016-04-05 09:48 Elisabet Örnerborg  

Överenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv är en framgång för 6F-samarbetet. Det framgår av ett uttalande från förbunden inom 6F. Det var det här vi slogs för innan LO-samordningen sprack, skriver Byggnads på webben.

- Ja, vi är positiva till den delen av överenskommelsen som gäller låglönesatsningen. Innan LO-samordningen sprack ville vi ha ett knä, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Med knä menar han att alla som tjänar under en viss summa skulle få löneökningar i kronor medan de som tjänar mer skulle få löneökningar i procent. Precis som var fallet i förra avtalsrörelsen. Ett sådant knä förhandlades fram inom handeln i helgen.

Industrin gjorde i förra veckan upp om 2,2 procent vilket Livs räknade om till 511 kronor i månaden. Det är nu industrins märke. Handels och Svensk Handel har nu gjort upp om en krontalsökning på 590 kronor mer i månaden, det blev alltså ett sådant ”knä” som 6F ville ha.

- 590 kronor mer i månaden det tycker vi är bra. Men nivån 2,2 procent är för låg utifrån Riksbankens och Konjunkturinstitutets prognoser. Var vi kommer att hamna någonstans, det vet jag inte i dag, säger Torbjörn Hagelin.

Måste ni inte följa LO:s och Svenskt Näringslivs överenskommelse och hålla er till märket?

- Nej, det är bara en rekommendation. Det finns ingen LO-samordning, säger Torbjörn Hagelin.

På Byggnads webb skriver förbunden i 6F vidare så här: "Det står också klart för alla som följer lönebildningen på den svenska arbetsmarknaden att 6F:s krav har inneburit att nivåerna i årets avtalsrörelse har blivit högre än vad som annars skulle ha blivit fallet".

Torbjörn Hagelin berättar att Byggnads just har lagt ett nytt varsel.

- I fredags nekades vår ordförande tillträde hos NCC, förklarar han.

Till Byggnads tidigare varslade ”trestegsraket” med strejk på ett antal företag och arbetsplatser runt om i landet med början från den 12 april och som sedan utökas den 19 och 26 april finns nu alltså ytterligare ett datum. Den 14 april träder det nya strejkvarslet i kraft.

Byggnads träffar medlarna nästa gång idag, på tisdagsförmiddagen.

Sveriges Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind har inte tid att svara på några frågor. Han ska precis träffa medlarna när Lag & Avtal kontaktar honom.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen