Chefsposten drogs tillbaka när mannen ville vara föräldraledig

2015-10-27 11:29 Elisabeth Vene  
Chefen gjorde klart att mannen hade gjort sitt val genom att ansöka om föräldraledighet och att det krävdes vissa uppoffringar för att vara chef i företaget. Unionen stämmer nu fraktföretaget. Foto: TT-Bild

När speditören ville vara pappaledig blev han av med erbjudandet om chefsjobb. Nu stämmer facket fraktfirman för brott mot föräldraledighetslagen.

Mannen hade arbetat som speditör i Göteborgsfirman i fyra år. I maj i år fick han erbjudande om att bli teamchef i sin grupp.

Han var jätteintresserad av jobbet, men upplyste om att han måste vara föräldraledig en del av hösten 2015. Då sa chefen att han inte kunde komma ifråga för teamchefstjänsten. Mannen bad om betänketid, vilket han också fick.

Det blev ett nytt möte med chefen. Speditören förklarade att han verkligen måste vara föräldraledig, men hade några förslag till lösning, som han presenterade. Men chefen lät honom veta att han hade gjort sitt val genom att ansöka om föräldraledighet, att det krävs vissa uppoffringar för att vara chef i företaget. Erbjudandet om chefsjobbet fanns inte längre kvar.

Företaget skulle gå vidare i rekryteringen med en annan kandidat.

Det här är missgynnande, direkt orsakat av att mannen ansökte om föräldraledighet, anser Unionen, som stämmer fraktföretaget och begär 75 000 kronor i allmänt skadestånd till den drabbade.

Ombud är förbundsjuristen Ola Sundström.

Mål A 146/15

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna