Avtalsrörelsen

De ska medla mellan SAS och piloterna

Svenska Pilotförening har varslat Svenska Flygbranschen och SAS om strejk från den 21 maj. I dag på måndagen har Medlingsinstitutet utsett två medlare.

Publicerad

Gunilla Runnquist, tidigare bland annat förhandlingschef för Lärarförbundet och Karl Olof Stenqvist, tidigare bland annat förhandlingschef för Teknikföretagen, ska medla mellan SAS och Svenska Flygbranschen å ena sidan och Svensk Pilotförening å den andra.

- Vi ska träffa medlarna för första gången i morgon, tisdag, säger Tommy Larsson, Svensk Pilotförenings förhandlingschef.

Avtalet mellan parterna upphörde att gälla den 31 mars i år. Därefter har det förlängts en vecka i taget, dock längst till den 31 maj. Men Svensk Pilotförening anser sig inte ha fått gehör för sina viktiga frågor i förhandlingarna, det vill säga frågor som anställningstrygghet, karriärmöjligheter, avtalad arbetsbelastning och gemensam lönelista, som omfattar även nyanställda piloter.

Till saken hör också att SAS nyligen har tecknat ett avtal med dansk pilotförening för sig, trots att de tre skandinaviska pilotföreningarna tidigare hade ett gemensamt kollektivavtal med arbetsgivaren. När arbetsgivarna krävde att Svensk pilotförening ska gå med på ett kollektivavtal som motsvarar det danska och som enligt Svensk pilotförening är sämre än det uppsagda avtalet fick det vara nog.

Från och med fredagen den 21 maj strejkar piloterna vid SAS baser på Arlanda, Kastrup och Gardemoen om inte medlarna lyckas få parterna att enas om ett nytt kollektivavtal innan dess.