Deltidsbrandmännen får gehör i några kommuner

2017-05-02 09:57 Lena Gunnars  

Oron över deltidsbrandmän som säger upp sig sprider sig över landet. Kommuner som Malung-Sälen går kraven till mötes och höjer ersättningen. Andra står fast.

Lantbrukaren Anders Engvall i Stora Skedvi, i Dalarna, säger till SVT att han aldrig varit så arg i hela sitt liv.

Och det är inte deltidsbrandmännen utan politikerna han är arg. Från och med 1 maj finns inte längre någon fungerande räddningstjänst i Stora Skedvi.

Deltidsbrandmän över hela landet har sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet som börjar gälla från och med det datumet. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gått ut och varnat för konsekvenserna av att deltidsbrandmän sagt upp sig:

”Sammantaget kan situationen i förlängningen medföra att vissa kommuner inte uppfyller lagens intentioner att ge den enskilde ett tillfredsställande och likvärdigt skydd mot olyckor”, skriver myndigheten.

Läs mer:

Läs mer: Brandmännen: SKL satte oss i en gisslansituation

En del kommuner i landet har dock lyckats behålla sina deltidsbrandmän genom att vara mer generösa, rapporterar SVT: Efter det har, enligt SKL, ett par hundra återtagit sina uppsägningar”, skriver SVT.

 Malung-Sälen till exempel höjer ersättningen med upp till 1.400 kronor i månaden.

Lena Gunnars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen