Efter lärarmiljarderna, nu kräver facket polismiljarder

2017-01-25 16:06 Calle von Scheele  
Polisfacket har uppmanat arbetsgivaren att dammsuga sin budget för att frigöra pengar till lönerna. Foto: TT

Pengar saknas i Polismyndighetens budget för den lönesatsning som parterna avtalade om 2015. Nu kräver facket att regeringen beslutar om polismiljarder på samma sätt som lärarna fått sina lärarmiljarder.

– Ja, det är riktigt, men med en stor skillnad. Vi vill inte ha någon politisk inblandning i fördelningen. Vi behöver ytterligare resurser, men parterna är bättre skickade att fördela pengarna än vad politikerna är, säger Niklas Simson, förhandlingschef i Polisförbundet till Lag & Avtal.

Förbundet har uppmanat inrikesministern att kalla till en nationell samling kring svensk polis mot bakgrund av de problem som den nya organisationen medfört. En anledning till utspelet, som skedde på Svenska Dagbladets debattsida, är de fackliga kraven på extra pengar till myndigheten. Facket vill diskutera polismiljarder i en större grupp.

 

Missa inte! Ur Lag & Avtal nr 1/2017 ute torsdag 26/1. Mot väggen - Kajsa Möller:

Läs mer: Polisens hr-direktör: Lönen ska vara ett styrmedel

 

I avtalsrörelsen för poliserna siktar parterna på en överenskommelse framåt månadsskiftet. Facket har uppmanat arbetsgivaren att dammsuga sin budget för att frigöra pengar till lönerna.

Den satsning som parterna kom överens om i 2015 års förhandlingar är en viljeinriktning. Den innebär att polislönerna ska höjas mer än märket.

– Ja, vi är överens om att det ska ske en reallöneförskjutning jämfört med övriga grupper på arbetsmarknaden, säger Niklas Simson.

– Jag kommentar inte förhandlingarna så länge de pågår. Situationen är en annan när de är avslutade, säger Mathias Berg, Polismyndighetens förhandlare, till Lag & Avtal.

Calle von Scheele

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna