Avtalsrörelsen

Efterspel i AD väntar de strejkande

Foto: Elisabet Örnerborg
Foto: Elisabet Örnerborg
Foto: Elisabet Örnerborg
Foto: Elisabet Örnerborg

Att de strejkande vid Systembolagets dotterbolag Lagena i dag har gått tillbaka till arbetet, betyder inte att arbetsgivaren drar tillbaka stämningsansökan.

Publicerad

Anledningen till den vilda strejken var att företaget varslade om uppsägning av 33 anställda innan den lokala förhandlingen var avslutad och innan arbetstagarkonsulterna presenterat sin rapport över bemanningssituationen.
I onsdags stämde Lagena Distribution AB och Svensk Handel de strejkande och Handelsanställdas förbund till Arbetsdomstolen för olovliga stridsåtgärder. Arbetsgivarna kräver de strejkande på 3 000 kronor var i skadestånd, förutom av de tre i fackklubbstyrelsen som deltog. Dem kräver arbetsgivarna 5 000 kronor var av.
Arbetsgivarna ville också, enligt stämningsansökan, att Arbetsdomstolen i ett interimistiskt beslut skulle ålägga de strejkande att omedelbart återuppta arbetet, mål A 151/09.
Det senare behövs inte. De strejkande beslutade i torsdags att gå tillbaka till arbetet efter midsommarhelgen.
Lagenas VD Per Öhagen, bekräftar att de strejkande i dag, måndag, är på sina arbeten igen.
Betyder det att ni drar tillbaka stämningsansökan till Arbetsdomstolen?
- Nej, inte som läget är just nu. Vi följer rekommendationerna från Svensk Handel. Vi har en kontinuerlig kontakt med juristerna där, säger Per Öhagen.
På onsdag ska arbetstagarkonsulterna presentera sin rapport.