Avtalsrörelsen

Elektrikernas strejkvarsel
engagerar tre medlare

Medlingsinstitutet har i dag, torsdag, utsett tre män som ska medla mellan Elektriska Installatörsorganisationen och Elektrikerförbundet.

Publicerad

Tvisten gäller det inkasseringsavtal parterna haft i årtionden. Arbetsgivarna har sagt upp avtalet och vill inte ha något nytt. Facket vill ha kvar avtalet men modifierat så att arbetsgivarna fortsätter att samla in medlemsavgifter och kontrollavgifter på 0,5 procent av lönesumman, men ändrat så att inga avgifter tas från oorganiserade. Det senare är en följd av en dom i Arbetsdomstolen.

Avtalet löper inte ut förrän den 31 mars, men då Elektrikerförbundet redan har varslat om konflikt har Medlingsinstitutet i dag utsett vilka som ska medla i tvisten. De är Olle Hammarström, företagare och före detta departementssekreterare, Bengt Huldt, före detta vd för Stål och Metallarbetsgivareförbundet och Leif Ohlson, tidigare ordförande för Industrifacket.

Den varslade strejken och blockaden på pappersindustriområdet träder i kraft den 1 april om parterna inte dessförinnan kommer överens.