Avtalsrörelsen

Ett steg närmare likabehandling på jobbet

Fackförbundet Unionen och Arbetsgivareföreningen KFO är nu överens om riktlinjer för likabehandling i arbetslivet. <br/>- Vad jag vet har inga andra gjort sådana partsöverenskommelser ännu, säger Jan-Erik Rönngren, rådgivare på arbetsgivareföreningen KFO.

Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen har uppmanat parterna att reglerna diskrimineringsgrunderna i avtalen. Nu har KFO och fackförbundet Unionen träffat en överenskommelse om gemensamma riktlinjer om likabehandling i arbetslivet.

- Det var inte svårt att komma överens om sakinnehållet men vi har haft diskussioner om huruvida det skulle vara riktlinjer eller avtal, säger Jan-Erik Rönngren.

Till sist enades parterna om riktlinjer. De inkluderar alla DO:s diskrimineringsgrunder och gäller 1 200 medlemmar, däribland exempelvis OKQ8, Riksbyggen och Hemfrid. Fler kan komma att omfattas senare.

Unionen och arbetsgivareföreningen KFO bildar nu ett råd som ska främja arbetet med likabehandling. Rådet ska bestå av fem ledamöter; två från KFO, en från Unionen, en från KFO-A och en från Ledarna.

Jessica Bromander, ombudsman för Unionen, är nöjd med överenskommelsen som träffats med arbetsgivarorganisationen. Hon lyfter särskilt fram rådet som ska träffas minst två gånger om året.

- När vi gör saker på central nivå vill vi att förtroendevalda och medlemsföretagen fortsätter arbeta med frågorna och ambitionsnivån ska vara lika hög även om två tre år. Bildandet av rådet gör att vi inom avtalsområdet kommer att fortsätta hålla fokus på dem, säger Jessica Bromander.