Avtalsrörelsen

Fakturan till Reinfeldt: Tre miljoner och en ursäkt

Fredrik Reinfeldt Foto: Scanpix

Byggnads och Elektrikerna skickar en faktura till Fredrik Reinfeldt och ett öppet brev till alla riksdagsledamöter att de ska se till att Lavallagen förpassas till papperskorgen. ”Svensk arbetsmarknad har inte tid att vänta en enda dag till.”

Publicerad

I brevet till riksdagsledamöterna beskriver de två förbunden hela Laval-historien. Om hur det lettiska företaget Laval un Partneri kom till Vaxholm för att bygga om Söderfjärdsskolan sommaren 2004. Att Byggnads och Elektrikerförbundet satte skolbygget i blockad när det visade sig att Laval betalade löner långt under kollektivavtalsnivån. Byggnads krävde att få teckna avtal med Laval för att se till att de lettiska byggjobbarna skulle få samma löner som sina svenska kolleger.

"Nu startade en häxprocess mot Byggnads och Elektrikerna som saknar motstycke" skriver de i brevet, "Vi blev som fackförbund beskyllda för att vara rasister och vilja stänga gränserna." Och inte gick det bättre i EG-domstolen eller i Arbetsdomstolen. Fast de båda förbunden tagit till strid helt enligt svensk rätt fick de betala tre miljoner kronor i skadestånd till Laval. Sedan infördes den svenska Lavallagen. Den har lett till låglönekonkurrens, menar brevskrivarna, eftersom svenska fackföreningar nu inte kan kräva svenska kollektivavtal av utländska företag som verkar i Sverige.

Men så för några månader sedan kom en rapport från FN:s arbetsmarknadsorgan ILO, påminner brevskrivarna. En rapport som fullständigt sopar mattan med EG-domstolen och den svenska regeringen och ger Byggnads och Elektrikerförbundet full upprättelse. ILO underkänner Lavallagen, den strider emot internationella konventioner om facklig förenings- och förhandlingsrätt. ILO säger också att Byggnads och Elektrikerförbundet utsattes för allvarliga föreningsrättsliga kränkningar och uppmanar regeringen att kompensera de bägge facken för de skadestånd de tvingades betala till Laval.

Vi har ännu inte sett skymten av några pengar, skriver de båda facken och talar om att de i dag därför skickar en faktura till regeringen. Och riksdagsledamöterna uppmanas att omedelbart ta initiativ så att Lavallagen förpassas dit den hör hemma – i papperskorgen.

Brevet, som är undertecknat av de båda förbundsordförandena Johan Lindholm, Byggnads och Jonas Wallin, Elektrikerförbundet, avslutas med en vink om att en ursäkt från kritikerna skulle sitta fint. ”Det skulle vara en fin gest från alla våra kritiker som beskyllt oss både för det ena och det andra, att samlas för en gemensam ursäkt till Byggnads och Elektrikerförbundets medlemmar och till alla våra utländska arbetskamrater.”