Fastighets tar strid om fönsterputsavtalet

2010-09-14 15:56 Elisabet Örnerborg  
Foto: Scanpix

Fönsterputsföretagen har börjat använda avtalet till osund konkurrens mot städföretagen. Det tänker Fastighets nu sätta stopp för.

Problemet är att lönerna för städjobb i det lilla fönsterputsavtalet ligger 10 procent under lönerna i det stora städentreprenadavtalet. Det beror på att man för länge sedan gick med på att fönsterputsarna som har ackordslön också skulle kunna städa om vädret hindrade den huvudsakliga arbetsuppgiften.  Men i dag finns det i princip företag som över huvud taget inte ägnar sig åt att putsa fönster utan bara städar, menar Fastighets ordförande Hans Öhlund. Det gör att de bedriver osund och illojal konkurrens med städentreprenaderna, menar han. Det här problemet uppmärksammades redan i förra avtalsrörelsen och en arbetsgrupp tillsattes men utan resultat.

Fastighetsanställdas förbund har därför sagt upp avtalet med Almega Tjänsteföretagen och varslar om övertids- mertids- och nyanställningsblockad och också blockad mot inhyrning av personal.
– Antingen måste vi få ett rent fönsterputsaravtal eller så ska avtalet vara konkurrensneutralt med serviceentreprenadavtalet. Det är den första frågan vi måste lösa. Först därför kan vi förhandla om löneökningar, säger Hans Öhlund.
Stridsåtgärderna träder i kraft den 24 september om parterna inte dessförinnan lyckas komma överens. Medlingsinstitutet har i dag, tisdag, utsett Olle Hammarström och Lars-Bonny Ramstedt att medla mellan parterna.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna