Avtalsrörelsen

Fönsterputskonflikten avblåst

I morgon, onsdag, skulle konflikten ha trappats upp med strejk och sympatistrejk vid ett antal företag. Men sent i går kväll kom Fastighetsanställdas förbund överens med Almega Tjänsteföretagen om ett nytt fönsterputsavtal.

Publicerad

Den stora stridsfrågan gällde fönsterputsföretag som mer eller mindre gått över till att bli renodlade städföretag, men ändå fortsatte följa fönsterputsavtalet med dess lägre löner.
Örjan Lenárd, förbundsdirektör för Almega Tjänsteföretagen, bekräftar den bilden. Men han har inte tyckt att det varit något problem. Det har förekommit städarbete i fönsterputsföretagen i åtminstone tjugu år, menar han och ställer sig frågande till varför Fastighets reagerade så hårt just i den här avtalsrörelsen.


– Det har hänt att fönsterputsföretag slutat putsa fönster och utvecklat sig mot renodlade städföretag, men då har de också så småningom gått över till serviceentreprenadavtalet, säger Örjan Lenárd.

Men det först var sedan medlarna, Olle Hammarström och Lars-Bonny Ramstedt, lagt ett nytt förslag på måndagskvällen, som frågan fick en lösning som båda parter kunde köpa. Fastighets ordförande Hans Öhlund menar att medlarbudet innebär att avtalet blir konkurrensneutralt.
I det nya fönsterputsavtalet finns det nu inskrivet att städning bara ska kunna förekomma i begränsad omfattning från och med den 1 januari 2012.
Fastighets ordförande förklarar hur han ser på den överenskomna begränsningen med ett exempel: Om företaget har 40 anställda och fem av dem är fönsterputsare och resterande 35 enbart städar ska dessa 35 gå på städavtalet från och med den 1 januari 2012.
Är du nöjd med uppgörelsen?
– Den här delen är jag nöjd med, säger Hans Öhlund.

Därmed avbröt förbundet de pågående stridsåtgärderna och drog tillbaka strejkvarslen.
Det nya avtalet gäller från den 1 juni 2010 till den 31 januari 2013. Den 11 oktober 2010 höjs lönerna med 485 kronor och den 1 juni 2011 med ytterligare 485 kronor.