Förra årets bärplockare väntar än på sina löner

2014-08-22 14:15 Elisabet Örnerborg  
I Lag & Avtal nummer 11/2013 berättade vi om att Kommunal stämmer ett thailändskt bolag. Bärplockarna har fortfarande inte fått sin lön. Foto: TT

Det thailändska bemanningsbolaget anser sig sakna skulder till de thailändare som plockade bär i skogarna i Västerbotten och Värmland förra året. Enligt bolaget avslutade de sina anställningar innan de jobbat ihop till vad de fått i förskott till resor och försäkringar.

Kommunal stämde bemanningsbolaget M Phoenix Enterprise Company Limited till Umeå tingsrätt i slutet på förra året och krävde lön till 46 bärplockare. De 46 hade alla gått med i Kommunal men tvingats åka hem till Thailand igen utan att få betalt för sitt arbete.

Bolaget har svarat tingsrätten att det inte är skyldigt bärplockarna något. Och i somras återkom dess svenska ombud, jur kand Kent Engström vid Gestio Juridik AB, med ett påpekande:

"Jag finner det ytterst anmärkningsvärt att motpartsombudet inte har kontrollerat uppgifterna om de domstolsprocesser som pågått i Thailand sedan november månad 2013".

Kommunals ombud förbundsjuristen Maria Fridolin på LO-TCO Rättsskydd, har nu bland annat haft kontakt med den thailändska ambassaden för att få klarhet i vad som hänt i Thailand. Hon meddelar att hon håller på med ett yttrande i målen som ska lämnas till domstolen i början av september.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna