Avtalsrörelsen

GS: Öppet för alla sorts satsningar

GS ser inte industriavtalet som något hinder för kvinnopotter. – Industriavtalet i symbios med LO-samordningen gynnar våra medlemmar, säger förbundets ordförande Per-Olof Sjöö.

Publicerad

Inför sin första kongress, sedan sammanslagningen av Grafiska fackförbundet och Skogs- och träfacket, kallade GS till ett pressmöte om löner och avtal. Ordförande Per-Olof Sjöö och avtalssekreterare Tommy Andersson gjorde klart att de vill att diskussionerna om ett nytt huvudavtal ska tas upp igen. Och att arbetsmarknadsparterna ska stärka sin ställning till försvar för den svenska modellen.

– Parterna kan reglera mer i avtal. Politiska minoriteter får inte förändra villkoren, sade Tommy Andersson.

De framhöll vikten av industriavtalet och att det är den internationellt konkurrensutsatta sektorn som ska bestämma lönenivån, sätta märket.

– Industriavtalet har gynnat medlemmarna, sade Per-Olof Sjöö.

Varken det nuvarande eller det nya industriavtalet hindrar LO-förbundens låglönesatsningar, kvinnopotter eller andra satsningar på ändrade relativlöner, menade de. Och påminde om att LO:s styrelse i måndags gav klartecken till det nya industriavtalet.

– Industriavtalet är inget hinder för att kräva löner över märket som LO kommer överens om, sade Tommy Andersson.

Att sedan Teknikföretagens Anders Weihe då återigen kommer att klaga på att märket från industrin blir golv för de andra, avfärdades av P-O Sjöö.

– Svenskt Näringsliv har aldrig gillat LO-samordningen.

Någon påskrift på det framförhandlade nya industriavtalet blir det inte under kongressen. Beslut om att anta eller förkasta avtalet tas av GS nya styrelsen först den 31 maj.