Avtalsrörelsen

Handels egen lösning på bemanningsfrågan

– Vi har kommit överens om en lösning som kompenserar den enskilda medlemmen. Vår förstärkta företrädesrätt påminner lite om Livs och GS uppgörelse, men den har också liknelser med Metalls, säger Mikael Segel på Handels.

Publicerad

LOs förbund enades i höstas kring några krav inför avtalsrörelsen. Till de kraven hörde ettårigt avtal med löneökningar på 2,6 procent, rätt till heltid, jämställda löner och att arbetsgivarna inte skulle kunna runda företrädesrätten i Las med hjälp av bemanningsföretag; den så kallade bemanningsfrågan.

Det avtal Handels och Svensk Handel nu tecknat innehåller högre löneökningar än de avtal som tecknats hittills i år, men för att ha nått upp till kravet skulle nivån ha legat på 5,2 procent för den tvååriga avtalsperioden. Och kravet på rätt till heltid stannade med att parterna kommit överens om att konstruktivt diskutera saken fram till nästa avtalsrörelse. Men kravet på jämställda löner; att de som jobbar i låglönebranscher med månadslöner under 21 300 kronor skulle få mer, fick Handels igenom. 4,7 procent till de lägre avlönade butiksanställda jämfört med 3,7 procent till de högre avlönade lageranställda.

Därtill fick Handels en alldeles egen lösning på bemanningsfrågan. Handels ombudsman Mikael Segel förklarar överenskommelsen:

* De fem första veckorna i direkt anslutning till de sista arbetsbristuppsägningarna har arbetsgivaren rätt att fritt hyra in från bemanningsföretag utan att beakta företrädesrätten.

* Ser arbetsgivaren att det behövs längre tid med inhyrning än dessa fem veckor ska arbetsgivaren så snart som möjligt förhandla med fackklubben. I den förhandlingen diskuteras arbetsgivarens skäl för att hyra in och om inte arbetskraftsbehovet kan tillgodoses med arbetstagare med företrädesrätt. Kommer parterna inte överens kan arbetsgivaren begära prövning hos en särskilt inrättad nämnd.

* Nämnden ska avgöra om det är rimligt att arbetsgivaren får fortsätta hyra in eller om företrädesrätten ska gälla inom tre veckor. Arbetsgivaren kan fortsätta hyra in folk under tiden.

* Kommer nämnden fram till att företrädesrätten ska gälla ska arbetsgivaren avbryta inhyrningen inom sju dagar. Finns fortsatt behov av arbetskraft ska arbetsgivaren återanställa enligt turordning eller köpa sig fri. Det kostar ett och ett halvt prisbasbelopp, för närvarande cirka 60 000 kronor, per förbigången person som också är den som får ta emot beloppet.

Här skiljer sig Handels lösning från GS och Livs, som i det fallet kräver skadestånd till facket, menar Mikael Segel.

- Vi har drivit den här frågan utifrån den enskilda medlemmens situation, därför är vi nöjda med att ha hittat en individuell lösning som passar vår bransch.

Handels lösning skiljer sig också från IF Metalls. Butiksägaren kan fritt hyra in i fem veckor, men butiksägaren kan bara göra det under de fem första veckorna av de nio månaderna som återanställningsrätten gäller. Verkstadsföretaget kan hyra in i 30 dagar under en sexmånadersperiod, vilket kan översättas till några dagar i veckan under hela perioden.

Svensk Handel och Handels har också redan reglerat hur den nyinrättade nämnden ska se ut; en representant från vardera parten och en opartisk ordförande, som ska komma från någon av de högre domstolsinstanserna. Parterna är överens om att dela på kostnaderna för ordförandens arbete.