Avtalsrörelsen

Handels: Påskstrejken är lovlig

Handels sa upp både detaljhandelsavtalet och partihandelsavtalet den 9 december 2009 genom att begära kollektivavtalsförhandlingar för en ny avtalsperiod. Därför kan strejkvarslet träda i kraft den 1 april, anser förbundet.

Publicerad

Handels har i dag, fredag, lämnat in sitt svaromål till Arbetsdomstolen. Svensk Handel stämde förbundet och menade att den varslade påskstrejken är olovlig, mål A 65/10. Handels svarar nu att det inte är bundet av fredsplikt den 1 april. Arbetsgivarorganisationens resonemang om att den varslade strejken inte kan träda i kraft den 1 april, för att det då råder fredsplikt, tillbakavisas av förbundet.

Handels menar att parterna sedan lång tid är överens om att en begäran om att kollektivavtalsförhandla för en ny avtalsperiod innebär att det innevarande kollektivavtalet sägs upp. Enligt avtalstexten ska en uppsägning ske två månader innan avtalet löper ut. Förbundet begärde förhandlingar redan den 9 december 2009, mer än tre månader innan avtalen löper ut den 31 mars. Att det varit fråga om en uppsägning av avtalet styrks också av att parterna utväxlade avtalskrav den 28 januari, menar Handels.

Handels räknar upp ett antal tillfällen som visar att även motparten tidigare uppfattat situationen på samma sätt. Till exempel avtalsrörelsen 1993, då förbundet också varslade om strejk utan att uttryckligen ha sagt upp avtalet, men som nu begärt förhandlingar i god tid. Samma år varslade också HAO Handelsarbetsgivarna om stridsåtgärder som skulle träda i kraft den 2 april utan att tidigare uttryckligen ha sagt upp avtalet. Och på samma sätt agerade Handels i förra avtalsrörelsen utan att Svensk Handel då lämnade in någon fredspliktsinvändning.

Handels agerande i år följer samma mönster som tidigare, skriver ombudet förbundsjuristen Anne Alfredson, LO-TCO Rättsskydd, i svaromålet. Om domstolen avslår Svensk Handels yrkande uppfattar förbundet det så att stridsåtgärderna den 1 april är lovliga.

Arbetsdomstolen ska fatta beslut på måndag.