Avtalsrörelsen

Här är medlarna i assistent-konflikten

Kommunal varslade i förra veckan om konflikt. Foto: TT-Bild

Gunilla Runnquist och Katarina Novák har en vecka på sig att försöka ena parterna i tvisten om ett nytt kollektivavtal för personliga assistenter inom privat sektor.

Publicerad

Kommunal varslade i förra veckan om konflikt. En nyanställningsblockad träder i kraft tisdagen den 13 september. Anledningen till varslet är en reaktion på Vårdföretagarnas låga bud, menar Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund. Bara 0,8 procent i löneökningar under 2016 när resten av arbetsmarknaden fått löner på industrimärket 2,2 procent. Och det utan någon kompensation i form av bättre anställningsvillkor.

Vårdföretagarna menar att de har att anpassa sitt bud efter att den lägre ungdomsarbetagivaravgiften är avskaffad och att bidraget från staten ökar med mindre än industrinormen; 1,4 procent.

I fredags utsågs Gunilla Runnquist och Katarina Novák till att medla mellan parterna. Gunilla Runnquist är tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet och van medlare sedan flera år. Katarina Novák ät tidigare direktör för Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet.