Högre löner i Norge

2010-04-19 13:26 Fredrik Karlsson  

Efter fyra dagars storstrejk kom parterna överens. Ett nytt avtal är underskrivet där facket fick igenom sina krav på höjda minimilöner.

I lördags blåtes strejken av och de 19 000 byggnadsarbetarna kunde gå till jobbet som vanligt i morse.

Med hjälp av medlare kunde Fellesförbundet och Byggenäringens Landsforening sluta avtal. Norska telegrambyrån NTB rapporterar att fackets förhandlingschef är nöjd. Minimilönerna höjs med nio procent i år, 2,9 procent nästa år och dessutom finns nu en reglering kring minimilönerna, vilket var viktigt för facket.

- Det är också bra att vi fått ett påslag på ackordstarifferna och att vi fått en viktig precisering av vad som är underlag för justering av ackordstarifferna framöver, säger Anders  Skattkjaer, Fellesförbundet.

Ketil Lyng, chef för Byggenäringens landsförbunds, är däremot bekymrad. Han oroas över att kostnaderna stiger för byggföretagen och att utgifterna vältras över på kunder samt den konkurrensutsatta industrin.

- Uppgörelsen skedde på en högre nivå än önskat för näringens konkurrenskraft. Det är nu viktigt att parterna tar ansvar vid de lokala förhandlingarna, säger Ketil Lyng till NTB.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna

Tidningen

Arbetsrätt