Hon är vald att medla i Public services konflikt

2012-05-08 15:36 Elisabet Örnerborg  

Hon är den kvinnliga medlare som haft mest medlingsuppdrag de senaste tre åren. Gunilla Runnquist, tidigare förhandlingschef på Lärarförbundet, blev medlare på ett oväntat sätt. Idén kom från motparten. <br/>- Det var kul att det var en arbetsgivare som frågade, säger hon.

Det var när hon hade slutat sin anställning på Lärarförbundet 2006 som Gunilla Runnquist fick sitt första medlingsuppdrag från Medlingsinstitutet.

Hennes första medling råkade vara av det ovanligare slaget. Det var 2007 när LO:s räknesnurra hade lanserats och Handelsansställdas förbund och Svensk Handel hade kommit överens om att lägga ut mer än märket. Det var två erfarna medlare och så Gunilla Runnquist.

- Jag var med som någon slags rookie för att lära mig. Det var en lustig situation, en ovanlig medling. Parterna var ju överens och det blev som de ville.

Hon tycker inte att medlarrollen skiljer sig så mycket från hur det är att vara central förhandlare. Det gäller att ha gedigen erfarenhet av att lösa problem, att kunna kollektivavtalen och att vara inriktad på att hitta lösningar.

- Man måste också vara envis och uthållig.

När medlarna kommer in har parterna oftast fastnat i en låst situation.

- Då gäller det att börja hitta utvägar. Men också att få båda parter att gilla läget.

Hon framhåller även traditionen, den svenska modellen, som en viktig grund att stå på.

- Det är väldigt roligt att medla. Det är kul att vara med och vara delaktig i samhällsutvecklingen när man har lämnat arbetslivet.

Just nu medlar Gunilla Runnquist tillsammans med Leif Ohlson mellan Unionen och Medieföretagen. Unionen har varslat om konflikt på Public serviceföretagen. Att båda medlarna som i det fallet har bakgrund på arbetstagarsidan är helt enligt de båda parternas önskemål.

- Det är parterna själva som bestämmer.

Men Gunilla Runnquist kan inte tänka sig att medla i en situation där Lärarförbundet, hennes tidigare arbetsgivare, är part.

Läs mer

Läs mer om medlare, vad som krävs för att bli det och vilka som har haft flest medlingsuppdrag under de senaste åren i kommande nummer av Lag & Avtal.

Elisabet Örnerborg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Lag & Avtal.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Lag & Avtal eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Fråga experterna